Külföldi pilóták Oroszországban!

iho   ·   2013.11.29. 14:00
cim

Az orosz hatóságok lassan befejezik a törvénykezési folyamatot, amelynek eredményeként lehetővé válik külföldi pilóták foglalkoztatása Oroszországban.

Mint a Flightglobal beszámol róla, az elnöki adminisztráció által már jóváhagyott rendelkezést most a „végrehajtó hatalom más ágazatai ”vizsgálják.

A rendelkezés kvótákban korlátozza a külföldiek foglalkoztatását, évente például kétszáz első tiszt kaphat állást az ötéves átmeneti időszakban.

A közlekedési miniszter arra számít, hogy a tervezet decemberben már az orosz parlament elé kerül, és ha meg is szavazzák, a törvény három hónapon belül életbe léphet. A tárcavezető szerint a külföldi pilóták alkalmazásának engedélyezése mind az orosz légitársaságok, mind az orosz utazóközönség érdeke, hiszen jelenleg a pilótahiány az egyik legfontosabb tényező, ami erősen akadályozza a légiközlekedés fejlesztését.

Ugyanakkor az is a külföldi pilóták foglalkoztatása mellett szól, hogy a korábbi évek súlyos repülésbiztonsági problémái, valamint a magas üzemanyagárak miatt a légitársaságok többsége gyors ütemben próbálja leselejtezni az elavult szovjet típusokat, és mivel eközben a hazai gyártás még nem futott fel, a megoldás mindenképp nyugati gépek vásárlása és lízingje, olyan típusoké, amelyeket a külföldi pilóták többsége repül.

Mint arról az iho/repülés beszámolt, Moszkvában és Szentpéterváron több száz DA-40 Tundra Star osztrák kiképzőgép beállításával indítanak állami repülőiskolákat, szintén a pilótahiány enyhítésének jegyében. A mostani törvénykezési folyamatot lehet, hogy a kazanyi katasztrófa is felgyorsította, amelynek kapcsán orosz repülési szakértők is kritizálták az orosz légitársaságok pilótáinak felkészültségét, és beszéltek az alacsony létszám miatti leterheltségről is.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek