Megérkeztek Románia első F-16-osai

iho   ·   2016.09.30. 06:45
cim

A román légierő első hat Fighting Falconja csütörtökön szállt le a 86. számú Fetesti bázison, Calarasi megyében, Borcea mellett. A gépek korábban a portugál légierő példányai voltak, amelyeket a románok az úgynevezett MLU, MidLife Upgrade program keretében alaposan felújítva, üzemidő-meghosszabbítással, Block 5.2-es standardok szerint állíthatnak szolgálatba.

Idén még további három példány érkezésére számítanak, jövőre kapják meg a hátralévő gépeket. A román pilóták már korábban megkezdték az átképzést a típusra, az első közülük 2014-ben nyerte el a képesítést.

A gépek átépítését Portugáliában végezték, a szoftverek frissítését a gyártó Lockheed Martin hajtotta végre, a tizenkét F-16-os beszerzése a román költségvetésnek 695 millió dollárjába kerül, beleértve a kiképzés és a rendszerek modernizálása költségeit is. De a bukaresti honvédelmi tárcavezető jelezte, hogy még nem tudni milyen forrásból, de 2017-től további tizenkét F-16-os beszerzését tervezik. Ez ügyben Bukarest már februárban megkeresést küldött az Egyesült Államoknak és öt, a típust hadrendben tartó európai országnak is.

A tervek szerint az F-16-osok legalábbis részben leváltják majd azokat a modernizált MiG-21 Lancereket, amelyekkel a légierő eddig rendelkezett, de az új típus csak jövőre áll hadrendbe. A bázis megválasztása abból a szempontból érdekes, hogy Románia délkeleti részén fekszik, tehát az első kommentárok szerint inkább kelet felőli fenyegetésekkel szemben jöhet szóba a régi-új harci gépek légtérvédelmi bevetése, de a későbbiekben, feltehetően a második beszerzési hullám nyomán Falconok kerülhetnek majd az erdélyi, aranyosgyéresi bázisra is.

Az első hat gépet szerdán vette át Portugáliában a román honvédelmi miniszter, Mihnea Motoc.

Az F-16-osok beszerzésévével a washingtoni hatóságok engedélye alapján egész sor fegyver és  felszerelés rendszeresítésére kapott lehetőséget Románia. A listán szerepel hatvan AIM-9M Sidewinder levegő–levegő rakéta, tiziennyolc levegő–föld Macerick és harminc közepes hatótávolságú AIM-120C AMRAAM légiharc-rakéta is a gépek fegyverzetéhez tartozik, ugyancsak rendszeresítik a román Falconokhoz a GBU12-es irányítható bombákat és három ALQ-131-es elektronikus hadviselésre szolgáló függesztményt. Ezek összesen 457 millió dollár értékben kerülhetnek a román légierő arzenáljába. Ez pedig azt jelenti, hogy a gépbeszerzés a hozzá tartozó fegyverzettel és kiegészítő berendezésekkel együtt bőven több, mint egymilliárd dollárjába került Romániának.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Mentés

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.