Metró–HÉV Gödöllőre és Rákosmentére

iho   ·   2016.07.20. 11:15
00kicsi

Évtizedes álom, legalábbis tizenegy éve mutatta be a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) a 2-es metró és a gödöllői helyiérdekű összekötésének koncepcióját Demszky Gábor akkori főpolgármesternek és a BKV vezetőségének. A projekt akkoriban Budapest középtávú fejlesztési programjában is helyet kapott, mégis sokat kellett rá várni.

A fő akadályt maga a 2-es metró felújítása jelentette: az Örs vezér terén található végállomás 2007-es átépítése nem tartalmazta még az átkötés lehetőségét sem: az eredeti végállomás kapott új arculatot csupán. Ekkor úgy tűnt, ezeknek a terveknek mindörökre vége, egy új állomást nem fognak elbontani, az összekötés álma elveszett.

A XVII. kerület kötöttpályás közlekedésének fejlesztésére is születtek – majd vesztek el – ötletek. Hol a hatvani vasútvonalra álmodtak meg harmadik vágányt, hol pedig a metró–HÉV összekötésből vezettek volna – például a Cinkotai út menti beépítetlen területen – szárnyvonalat Rákoskeresztúr központjáig. Aztán már a közelmúltban a buszkorridor megépítésével és a vasútra ráhordó járatok indításával úgy tűnt, a kötöttpályás közlekedés fejlesztésénél olcsóbb megoldást találva a metrószárnyvonal ötlete is a fiókban marad.

Nem lesz többé csonka? (fotó: Kemsei Zoltán)

A mostani közbeszerzést a közlekedésfejlesztési projekt előkészítésére írták ki, azaz a következőket tartalmazza:

  • a már elkészült megvalósíthatósági tanulmány és tanulmánytervek felülvizsgálata, kiegészítve a rákoskeresztúri szárnyvonal részletes tanulmányával;
  • elvi előzetes típusengedély megszerzése;
  • engedélyezési tervek készítése;
  • hatósági engedélyek megszerzése;
  • kiviteli tervek készítése;
  • kivitelezésre irányuló dokumentáció elkészítése.

A fenti tervek készítése során vasúti pálya, perontervezés, vasúti jelző, biztosítóberendezés, környezetrendezés, közúttervezés, közműtervezés, műtárgytervezés, továbbá a műszaki leírásban részletesen meghatározott tervezési feladatok elvégzése szükséges.

A projekt becsült értéke ötmilliárd forint, az ajánlatokat 2016. augusztus 24-éig várja a BKK.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek