Mexikó is felszáll a hyperloop-vonatra

iho/vasút   ·   2017.10.07. 13:45
400px_hyperloop_fantazia

És komolyan is gondolják: a vákuumvasúti pálya tervezésére kiírt pályázatot egy a Hyperloop One startup-céggel együttműködő csapat nyerte meg. A Mexikóváros–Guadalajara hyperloop még szeptemberben kapott zöld utat a Hyperloop One Global Challenge tíz nyertese között.

A Futurism.com arról ír, hogy a Mexloop elnevezésű projekt megvalósításán a mexikói FR-EE tervezőstúdió közösen dolgozik az Arup és a Sener mérnöki cégekkel. A vákuumvasút jelentősen lecsökkenti majd az utazási időt az elővárosokkal együtt húszmilliós Mexikóváros és az attól légvonalban 466 kilométerre található, az IBM, a GE, az Intel, a HP és a Hitachi jelenléte okán csak Mexikó „Szilícium-völgyének” nevezett Guadalajara között: a jelenlegi hatórás út mindössze negyvenöt percre redukálódik. A már meglévő közlekedési infrastruktúra maximalizálása érdekében a Mexloop érinti majd Querétaro és León városait is. A hyperloop-állomásokat repülőterek, vasúti árufuvarozási csomópontok, metrómegállók és elővárosi vasútállomások közelében tervezik kialakítani.

Mexikóban igen komolyan számolnak a vákuumvasúttal: 2020-ra már évi 68 millió utast remélnek

Egy kutatási elemző szerint a városok könnyűvasúti és tranzitvonalaihoz kapcsolódó, környezetbarát vákuumvasút még több utast tud vonzani, valamint tovább erősíti a városok tranzitorientált fejlesztési stratégiáit is. A két, gazdasági központnak számító nagyváros összekapcsolása az egész közép-mexikói régióra jelentős hatással fog bírni mind társadalmi, mind gazdasági szempontból. Ha a jövőbe mutató projektet a tervezetten sikerül létrehozni, a tervezőcsapat és a Hyperloop One várakozásai szerint 2020-ig már 68 millió utas fogja igénybe venni a csőhálózatban történő utazást, 2048-ra pedig már százhúszmillióval számolnak. A Hyperloop One nemrégiben 85 millió dollárt szerzett a tervei – köztük a Mexloop – kivitelezésére. A vákuumvasút Mexikóban jelentős ellenfele lehetne a repülésnek, miközben környezetbarát marad: a közép-amerikai ország légiforgalma az elmúlt tíz év alatt háromszorosára növekedett.

A SpaceX-vezérigazgató és alapító Elon Musk ötlete egyre többfelé szerez magának támogatást: számos startup-cég dolgozik a világ különböző pontjain az igazán XXI. századi közlekedési módnak mondható vákuumvasúti rendszerek megvalósításán. Többször is szóba került a Budapestet Pozsonnyal és Brnóval összekötő pálya, németországi, lengyelországi, nagy-britanniai, és arab emírségekbeli tervek is születtek már, legutóbb pedig a norvégok álltak elő a főváros Oslo és a dán főváros Koppenhága közötti hyperloop elképzelésével. Musk jelenleg olyan rendszeren dolgozik, amit a Boring Company nevű alagútépítő cégével együtt végezhet, a Hyperloop Transportation Technologies (HTT) pedig Indiába is eljuttatná a vákuumvasutat.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek