MO-Ilona ismét a levegőben

Takács Zsolt   ·   2012.04.29. 16:00
400ilona

Már több ízben foglalkoztunk az 1-es főút mentén, egy ideig szórakozóhelyként funkcionáló Il-18-as géppel, MO-Ilonával, amelynek törzse évekig egy vendéglátóközpont falaiba volt építve, tavaly novemberben azonban kiszabadították. Pár napja beszámoltunk arról is, hogy a közismert gép sorsa még kérdéses. A jármű egyébként az elmúlt több mint tíz évben a táj egyik jellegzetes szimbólumává vált. Nem csoda, hogy vasárnap is szájtátva bámult, aki éppen arra járt, hiszen a vasmadár mintegy három méteres magasságban lebegett, a Győrhöz közeli Elvis-park felett.

Ilona nem repül messze, csupán néhány métert tett meg, ám ezt sem rövid idő alatt. A gépet átemelték egy biztonságosabb helyre, az Elvis-park épületének udvarába, ahol további sorsára vár.

A gép vezérsíkok és szárnyvégeg nélkül is körülbelül 32 tonnát nyom<br>A képre kattintva galéria nyílik<br>(fotók: Takács Zsolt)

A munkálatokat kissé akadályozta az erős szél, így a „felszállási engedélyre” várni kellett, de a komoly erőfeszítés és szakértelem segítségével végül ismét a levegőbe emelkedhetett a Malév egykori jellegzetes géptípusa

A vezérsíkokat már korábban, a szárnyvégeket pedig pár napja leszerelték, megkönnyítve ezzel a daruzást. A járművet még így sem volt egyszerű kiszabadítani, de a költöztetés első mozzanata a délelőtt folyamán zökkenőmentesen zajlott.

Mint Kovács Ferenc, a mentőakció szerveztője az iho/repülésnek elmondta, a délutáni második emelés is sikerrel lezajlott, amikor is MO-Ilona „átrepült” egy épület fölött, erről a különleges mozzanatról is láthatnak majd olvasóink képes beszámolót.

Kapcsolódó hírek