Tripoli bezárt: egy reptér végjátéka

Trautmann Balázs   ·   2014.08.26. 16:15
cim

A polgárháborúba sodródott Líbiában a főváros, Tripoli repülőtere mára már csak egy romos trófea. Hiába verte ki a reptérről az azt 2011 óta ellenőrző Zintan milíciát több, Miszráta városából és más városokból érkezett iszlamista csoport, a Fajr Libya együttes munkával, már csak az erőfelmutatás szimbólumává, a hatalom helyi jelképévé sikerült szétrombolniuk az egykor forgalmas nemzetközi repülőteret.

A repülőtér és az éppen ott tartózkodó repülőgépek megsemmisítése nem volt különösebben hosszú folyamat: júliusban kezdődtek meg a területért és persze a reptér üzemeltetéséből származó bevételekért folytatott harcok. De a pusztítás mértéke mára akkora lett, hogy nemhogy bevételekről, de magáról az üzemeltetésről sem lehet már szó.

(fotó: Twitter)

A repülőtér friss urai fontosnak látták a még fizikailag egyben lévő, ott parkoló, de Tripoliból valószínűleg már soha el nem elrepülő gépek megmászását, a szükséges, AK gépkarabélyokkal ékesített fényképek elkészítését is. Ez természetesen nem igazán tett jót a repülőgépek szárnyainak, törzsborításának sem. A repülőtéren számos kiégett Il-76-os és más repülőgép roncsa látható.

A július 14-én kezdődött harcok első napján nem csupán az irányítótornyot érte rakétatalálat, halottakat, sebesülteket és működésképtelen légiirányítást hagyva maga után. A légikikötő sorsa ekkor pecsételődött meg, a több napig tartó támadásokban huszonkét repülőgép égett ki vagy sérült meg. Többet géppuskasorozatok vagy RPG-vetők gránátjai találtak el.

(fotó: Twitter)

A megsemmisült gépek júliusi listája szerint a nagy vesztes az Afriqiyah Airways volt, amely három Airbus A330-200-asát is kénytelen volt leírni (5A-ONF, RPG-találat után kiégett), több keskenytörzsű A320-asa mellett. A légitársaság a Máltára repült maradék A320-asokkal próbált korlátozott útvonalhálózattal életben maradni. A Lybian Airlines alig egy esztendős A330-200-asa is Triploli áldozata lett, több RPG-vető találat rongálta meg súlyosan július 22-én.

(fotók: Benet Wilson)

Ami azonban még nagyobb gondot okoz, az a már eleve súlyosan megrongálódott terminál leégése. Az augusztus 23–24-i harcok során az épületet felgyújtották, és az gyakorlatilag teljesen kiégett.

A repülőtéren lévő üzemanyag-tároló tartályok már korábban, júliusban lángra kaptak és leégtek, így mára már gyakorlatilag semmi nem maradt a repülőtérből a romokon és a kiégett repülőgép-maradványokon kívül.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.