Űrszemét: sikeres kínai kisérlet után életveszély

MTI   ·   2011.09.02. 17:21
Debris_GEO1280_cim

Már életveszélyesen sok a szemét az űrben - figyelmeztettek amerikai tudósok. Az Egyesült Államok Nemzeti Kutatótanácsa szerint az űrben keringő hulladék becsapódása végzetes szivárgásokat okozhat űrhajókon és tönkretehet értékes műholdakat.

A testület aggodalmának azután adott hangot, hogy a földkörüli hulladékmozgást számítógépekkel modellezte. Az eredmény: immár annyi a szemét, hogy folyamatosan összeütköznek darabjai, az ütközés pedig még nagyobb szemetet.

Orbitális szemetelés zajlik!

A tanács nemzetközi szabályozást sürget az űrszemét korlátozása végett és a kutatás élénkítését a lehetséges megoldások, a szemét begyűjtése érdekében. Az elképzelések között van hatalmas mágneses háló és óriásernyő.

A szemét egészen apró anyagdarabkák felhőjétől segédrakétákon át régi műholdakig terjed. Az egyik legnagyobb "szemetelő" Kína. 2007-ben műholdkilövő fegyvert tesztelt - sikerrel. Úgy szétlőtt egy leselejtezett időjárási műholdat, hogy az 150 ezer darabra robbant. „Porcikái” egy centinél nagyobbak, így becsapódási erejük egy űrhajóba - több ezer kilométer per órás keringési sebességüknél fogva – nem elhanyagolható.

A kínai műholdszemét a Google Earth megjelenítésében

2009-ben is nagy szemetelés történt: összeütközött két műhold, ami még nagyobb hulladéknövekedéssel járt, mint a kínai fegyverkísérlet. Ez a két eset megduplázta az űrszemét addigi mennyiségét.

A Nemzetközi Űrállomás személyzete kénytelen részt venni a szemetelésben egyúttal saját biztonságát veszélyeztetve. Idén júniusban vészesen közel repült el több szeméttárgy az állomástól, és a 6 fős legénységet beparancsolták vészkabinjaikba, hogy katasztrófa esetén azokban visszajuthassanak a Földre – adta hírül a BBC.

Az a jobbik eset, ha a hulladék elég a légkörben

Kapcsolódó hírek