125 éves a szervezett magyar életmentés

Arnold Balázs   ·   2012.05.11. 12:00
kiskep_omsz

Mint oly sok mindent, így a mentőszolgálat létezését is elszánt, lelkes és önzetlen önkénteseknek köszönhetjük. A hazai szervezett életmentés atyja doktor Kresz Géza, a BÖME alapítója és első igazgatója. A BÖME, azaz a Budapesti Önkéntes Mentőegyesület 1887. május 10-én kezdte meg működését. Első mentőállomásuk a Lipótvárosi bazársoron, a Szent István Bazilika közelében helyezkedett el. A BÖME dolgozói a nap huszonnégy órájában, mindenféle díj vagy ellenszolgáltatás nélkül nyújtottak segítséget bárkinek. A BÖME mintájára alakultak meg a legkülönfélébb helyi mentőszervezetek, s ezek összefogására 1926-ban a Vármegyék és Városok Országos Mentő Egyesülete, azaz a VVOME.

Gyülekeznek a mentőautók a Kossuth téren<br>A képre kattintva galéria nyílik!<br>(fotók: a szerző)

A mentést aztán napra pontosan hatvanegy évvel később, 1948. május 10-én egy miniszteri rendelettel az akkori népjóléti miniszter, Olt Károly tette állami tevékenységgé. A VVOME mentőállomásait államosította, így jött létre a mai napig is létező Országos Mentőszolgálat. Az OMSZ első főigazgatója dr. Orovecz Béla, a BÖME egyik orvosa lett. A szervezetnek megalakulásakor országszerte 76 mentőállomása, 359 dolgozója és 134 mentőkocsija volt, melyek többsége az elődszervezetek világháborút túlélt járműveiből, és néhány adományautóból állt.

Ilyen előzménei vannak, hogy minden évben május 10-én tartják nyílt napjaikat, rendezvényeiket a mentők. Idén a 125 éves születésnap alkalmából több napon át, nagyszabású rendezvényekkel ünnepelnek. Csütörtökön a BÖME első mentőállomásának helyén emléktábla-avatással vette kezdetét az ünnepség, ezt a Markó utcában Kresz Géza emléktáblájának avatása követte. Délelőtt a Parlamentben köszöntőt mondott Réthelyi Miklós, leköszönő nemzeti erőforrás miniszter, majd orvosok, mentődolgozók vehették át kitüntetéseiket.

A BÖME első mentőállomása helyén emléktáblát avattak<br>(fotó: Máthé Zoltán MTI)

Délután egy órakor indult a mentőgépjárművek látványos felvonulása az országház elől. A villogó-szirénázó konvoj a Bajcsy-Zsilinszky út–Andrássy út–Hősök tere–Dózsa György út–Lehel utca útvonalon jutott el a Mohács utcai mentőbázisra. A sort a veterán, már nem szolgáló járművek nyitották, utána következtek a jelenleg is használatban lévő autók. A nézők szemei előtt a magyar mentőgépjárművek fejlődéstörténete elevenedett meg. A sor végén a legújabb mentőautók, a sárga Volkswagen Crafterek gurultak.

Az Országház előtt sorakoznak a különféle mentőautók

A szemfülesebbeknek feltűnhetett, hogy a harmadik Crafter kissé eltér társaitól: a második csoportban érkező autók tengelytávja kisebb, és egyéb apró módosításokat is magukon viselnek. Azonban a leglátványosabb és egyben legfontosabb különbség, hogy lecserélték a sok kritikát kapott fénytechnikát. Szemmel látható, hogy városban, nappali fényviszonyok között - szikrázó napsütésben - az új Crafter megkülönböztető jelzése nagyságrendekkel jobb az első szériás járművekénél, és nem marad el a korábbi autókéhoz képest.

A sajtó munkatársai számára a hét végén mutatják be ezeket az autókat, melyek az OMSZ közleménye szerint az elhasznált Toyotákat hivatottak kiváltani. A rendezvényen elhangzott, hogy valószínűleg a jövő hét elején már forgalomba is állhat az első néhány jármű. Kérdés azonban, hogy van-e már érvényes műszaki vizsgával rendelkező közöttük, hiszen a felvonuláson részt vevő kocsin is próbarendszám volt.

Egymás mellett az új és a még újabb Crafter

A mentődolgozók családi napjára vasárnap déltől az ELMŰ sporttelepre várják az érdeklődőket. Május 18-án és 19-én pedig - immár hagyománoysan - Hajdúszoboszlón rendezik meg az országos mentőversenyt, melyen idén külföldi csapatok is részt vesznek.

Kapcsolódó hírek