175 éve, hogy Váczra vonat indult, először; hétvégén a Parkban két nap tisztelegnek az évfordulónak

iho/vasút   ·   2021.07.15. 12:00
00_magyar_vasut175

33,6 kilométernyi történelmi utazás egy nyolckocsis szerelvényen – így kezdődött.

A Magyar Középponti Vasúttársaság Pest–Pozsony–Bécs vasútvonalának Váczig tartó szakaszán 175 éve ezen a napon megindult a vonatközlekedés. Persze egy kis híja még ekkor is volt a történelemnek: az indóház nem volt még teljesen kész, nem véletlen, hogy a korabeli rajzokon az épület előtt áll az ünnepi szerelvény.

De innen a fejlődés elvitathatatlan, a dualizmus, a vasút aranykora volt hazánkban, egymás után alakultak a helyi érdekű vasúttársaságok, és törvényszerű volt az is, hogy ezek előbb utóbb egyesülnek a Magyar Királyi Államvasutak égisze alatt.

A hétvégén a Magyar Vasúttörténeti Parkban a 175 évvel ezelőtti történelmi első utazásra emlékeznek.

  • Járműbemutató,
  • gasztronómiai kalandok étkezőkocsikban,
  • vasúttörténeti kiállítás,
  • utazási lehetőség gőzösök vezetőállásán,
  • Nohabos csillagtúra.

És még mennyi minden! Irány a Magyar Vasúttörténeti Park ezen a hétvégén! Ünnepelje a 175. éves magyar vasutat! Megérdemli!

Ön is!

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Vasútmodell

Terepasztalcsodák Szolnokon

MTI/iho   ·   2024.02.25. 14:00

Csaknem kétezer négyzetméteren tíznél is több terepasztallal várják a látogatókat a 10. Szolnoki Országos Vasúttörténeti és Vasútmodell Kiállításon március 15. és 17. között az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban.