200 ezer tonna cukorrépát fuvaroz a Rail Cargo Hungaria Kaposvárra

iho/vasút   ·   2021.11.24. 15:00
00_repakampany_rch_2021

Év végéig tart az idei cukorrépakampány. A gazdák tavasszal 15,5 ezer hektáron vetettek cukorrépát. A terméshozam a becslések szerint elmarad a tavalyi 68 tonnás átlagtól – a cukorgyár a kampány során naponta átlagosan 7500 tonna termény feldolgozására készül, felét az RCH szállítja.

Az aszályos időjárás az elmúlt három év legrosszabb termésátlagát okozta, valamint a gazdák sok olyan táblán vetettek cukorrépát, amelyek távol esnek a vasúti rakodóhelyektől. Ez a logisztikai körülmény indokolja, hogy a betakarított termény ezúttal fele-fele arányban, közúton és vasúton érkezik a Magyar Cukor Zrt. gyárába.

Az RCH szakemberei a 80 naposra tervezett kampány sikeres ellátása érdekében folyamatosan kapcsolatban állnak a répafelügyelőkkel és a cukorgyár termelési munkatársaival.

A hatékonyság növelése érdekében az RCH az idén teszt-jelleggel megkezdte agrokonténerek alkalmazását. Az új műszaki megoldással rugalmasabbá tehető a kapcsolat a vasúti és a közúti fuvarozás között, valamint az agrokonténerek használatával mintegy huszonöt százalékkal több cukorrépa továbbítható a hagyományos Eas-kocsikhoz képest. Mivel a cukorrépakampány szezonalitása egybeesik több olyan más árufuvarozási szegmensével – ócskavas, érc, szén, kő, kavics –, amelyekben ilyenkor szintén erős az Eas-kocsik iránti igény, az agrokonténerek bevonásával felszabadulnak kocsik más megbízásokhoz.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek