2021: Lendületben a naptárklasszikus

iho/vasút   ·   2020.07.02. 18:00
Vasútlesen

Garamvölgyi Ádám naptárai immár évtizedes múltra tekintenek vissza. A Vasútlesen című kiadvány ebből az alkalomból visszatekint: az elmúlt évtized legszebb tájfelvételein gyönyörködhetünk a Csörgőkben, Szerjózsákban, Dákokban, Bobókban és a magyar vasút többi jellegzetes vontatójárművében.

A Balaton-felvidéktől a Kisalföldön és a Duna mentén át az Északi-középhegységig, onnan Baranyáig pillant a fotós optikája, hogy a hátsó borító képén egy éjszakai bolgár utazás emlékképével búcsúzzon. A közlekedési mérnök elkötelezettségének megfelelően az impozáns tehervonatok ezúttal enyhe túlsúlyba kerültek az „ablakos” vonatokhoz képest. A naptárfelület mellett Szabó Lőrinc gyermeki és felnőtt lírai rácsodálkozásai jelennek meg a vasút imponáló és az élet tökéletlen mivoltáról.

 

Szinoptikusok

Ezúttal nem Jézus élete, hanem a magyar vasút művészi ábrázolásának együttlátóiról lesz szó. Idestova huszonöt éve annak, hogy Máthé Zoltán és Nagy Tamás kiadták első vonatos képeslapjaikat, melyek a MÁV nosztalgiaboltjaiban találtak érdeklődő gazdáikra. Ebből az alkalomból készült ez a naptár, kiegészülve a nohabos, ikaruszos Horváth Ákossal és az új-Moldovaként is elismerést szerzett Dani Szabolccsal kvartetté.

Ők négyen már több mint húsz éve külön-külön és együtt is járják, fotózzák a magyar vasút színes világát. A másik naptárhoz képest témában, időben és térben szélesebb a merítés: a Zala erdőségében bolyongó kisvasúti tehervonat, mellékvonal-bezárás utolsó Bézéje, dunai árvizek a forgalomszünetelés előtti utolsó vonatokkal, működő nosztalgia párhuzamosan a közúton és a vasúton jelenik meg az egyes hónapok lapjain. Kivételt erősítő szabály az év felénél, júliusban Pacsika Péter badacsonytomaji képe az egyik tavalyi retróvonatról, ez a felvétel már az új korszak technikájával, drónnal készült. A szép képeket Dsida Jenő fájdalmas, borongós lírai vallomásai teszik teljessé.

  • Mindkét naptár lyukasztott, irkatűzött, nyitott állapotban 34×48 centiméter méretű, 34×24 centiméteres fotóval és ugyanekkora naptárrésszel. Ajánlott fogyasztó áruk: 2890 forint.
  • Megvásárolhatók webshopunkban. Érdeklődni: iroda@indohaz.hu

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek