767-essel repül a kormányfő Kazahsztánba

iho   ·   2015.03.31. 18:29
cimLAE

Az osztrák légitársaságtól bérelt, interkontinentális utakra használatos repülővel utazik Kazahsztánba Orbán Viktor. Az Austrian Airlines 2911-es járata Ferihegy 2A termináljáról indult Asztanába, írja a Népszabadság.

Az OE-LAE lajstromjelű repülőgép 214 utast szállíthat, ebből 36 embert első, 178-at turista osztályon. A gép maximális hatótávolsága 9 800 kilométer, ami erősen túlzónak tűnik a nagyjából 3700 kilométeres Budapest–Asztana távhoz. A legérdekesebb adat azonban a repülő neve: Wiener Sängerknabennek, azaz Bécsi Fiúkórusnak hívják.

A reptéri járatinformációs rendszer szerint a gépnek 11 órakor kellett volna felszállnia, végül a kiírás szerint 11:25-kor indult el.

Azt egyelőre nem tudni, mennyibe kerül a gép bérlése, és ki állja a cechet. A lap információi szerint a repülőgépen 140-en utaztak, ebből harmincöten voltak a kormánydelegáció tagjai, 105 utas – többségében üzletemberek – fizetett azért, hogy a kormánydelegációval tarthasson.

A hivatalos árakon 15–20 ezer dollárt kell fizetni egy ilyen gépért óránként, vagyis, az oda-vissza út költsége 45 millió forint körül alakulhatott. Ezt a távot ezzel a létszámmal meg lehet tenni jóval olcsóbb, keskenytörzsű gépekkel is, amit ráadásul magyar cégektől is bérelhetett volna a miniszterelnökség. Hiszen a drága, szélestörzsű gép használatát ennek az útnak az esetében sem a távolság, sempedig a delegáció létszáma nem indokolta feltétlenül.

Érdekesség, hogy jó néhány hónappal ezelőtt, mikor egy hasonló delegáció Japánba utazott – pont egy rövidebb utakon használatos keseknytörzsű repülővel, a miniszterelnököt íséretében többen szóvá tették, hogy a tízórás utat kényelmetlen gépen kellett megtenniük, miközben vagyonokat fizettek az útért. Ráadásul többször le is kellett szállniuk, hogy a gép tankoljon.

Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy mivel 105 fizető utas is volt a gépen, egyáltalán nem biztos, hogy az adófizetőknek pénzébe került az út. Egyelőre nem tudjuk, mennyit kellett fizetniük az üzleti delegáció tagjainak, de az ilyenkor zokásos, milliós összegekből elvileg össze is jöhet a repülő bérleti díja. Szélsőséges esetben a miniszterelnökség még nyerhet is az úton, írja a lap.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az Erdélybe induló Történelmi Székely Gyors zarándokvonatra és az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek