A bőrrák megelőzése – a bőr megfelelő védelme

iho   ·   2019.07.20. 02:25

(x)

A bőrünkön minden meglátszik, bármi történik velünk. Nyomot hagy rajta az idegeskedés, a félelem, szorongás, de még az izgalom és a boldogság is. Bőrünkön észrevehetőek a hormonális változások, de még a szervezetünkben végbemenő kóros folyamatok is. Különféle anyagcsere problémák vagy szisztémás betegségek gyakran vezethetnek bőrproblémák kialakulásához.

Napjainkban igen fontos a védelem

Nem szabad elfelejteni, hogy a bőr mind méretét tekintve, mind pedig felépítésében és működésében egy összetett szerv, közvetlen kapcsolata van a test és a lélek minden funkciójával. Érdemes tehát odafigyelni rá, védeni kell minden lehetséges módon.

Nyáron kiemelten fontos a bőr védelme, de évszaktól függetlenül is óvni kell és rendszeresen és alaposan átvizsgálni. Bármilyen kismértékű bőrelváltozás vagy gyanús anyajegy esetén minél előbb ajánlott felkeresni egy bőrgyógyász szakorvost.

A Mayo Klinika szakemberei 140 000 ember adatait vizsgálták és elemezték ki. Arra a megállapításra jutottak, hogy az 1970-es évekhez viszonyítva az elmúlt évtizedben 24-szeresére! emelkedett a fehér bőrű nők körében a melanoma / festéksejtes bőrrák előfordulása. A 40-60 év közötti fehér bőrű férfiak körében szintén jelentősen 4,5-szeresére növekedett a legagresszívebb bőrrák, a melanoma kialakulása.

A bőrrák

A bőrrák kialakulását jelentősen befolyásolja az életmódunk, így nyugodtan kijelenthető, hogy napjainkban a bőrrák már sok szempontból egy civilizációs betegség.

A nagymértékű környezetszennyezés következtében az UV sugárzás könnyen és akadályok nélkül hatol át az ózon lyukakon. Bőrünk nem megfelelő védelme a nyári napfényben, vagy a gyors barnulás érdekében a megfelelő fényvédelem elmaradása szintén elősegíti a bőrrák kialakulását. Sajnos a gyakori szoláriumozás is erősen károsítja bőrünket.

Gondolta volna, hogy 10 perc szoláriumozás egy egész napos, nyári, fényvédelem nélküli napozásnak felel meg az UV dózisát tekintve? A fénycsövek olyan sugarakat bocsátanak ki, amelyek hatására genetikai módosulás keletkezik a DNS-ben, a melanint termelő sejtek megszámlalhatatlan osztódásnak indulnak. A legagresszívabbnak tekinthető bőrrák, a melanoma előfordulását mindezek a hatások megháromszorozták a 20-30 éves nők körében is az elmúlt évek során!

A legfontosabb a rendszeres ellenőrzés és megelőzés

A CMC Déli Klinika szakértői csapata mindennél fontosabbnak tartja a bőrrák megelőzését, időben történő felfedezését és komplex kezelését. A klinika teljes körű bőrgyógyászati vizsgálatokkal áll a páciensek rendelkezésére.

Amennyire veszélyes és agresszív a bőrrák, olyan egyszerű és olcsó a szűrése. A korai stádiumban felfedezett bőrrák pedig gyógyítható, így kiemelten fontos a szűrés és a rendszeres önvizsgálat.

Kapcsolódó hírek