A búvárszivattyú hűtése és néhány hasznos tanács

iho   ·   2020.07.10. 15:41

(x)

A búvárszivattyú teste

Ha a legkarakteresebb jellemzőjét akarjuk kiemelni a búvárszivattyúnak, akkor a szivattyútest alján lévő motort érdemes megemlíteni. A motor felett van jellemzően a hidrotest vagy a lapátok. A zárt aszinkron motor és a hidrotest csatlakozása kuplunggal van megoldva.

A búvárszivattyú hűtése

Búvárszivattyúk esetében a test megfelelő hűtése nagyon fontos. A szivattyúzott víz csak a hidrofejen megy keresztül, ezért a motor hűtése kívülről, a víz áramlásával történik. A búvárszivattyú motorját (nem számít, hogy olajhűtésű, vízhűtéses vagy szárazon forgó) minden esetben a víz áramlása hűti, ebből kifolyólag az áramlási sebesség egy kardinális kérdés. A megfelelő hűtéshez szükséges egy bizonyos áramlási sebesség, viszont a gyors vízáramlási sebesség nem minden esetben tud kialakulni, ez a probléma jellemzően vízgyűjtő helyeknél és széles, ásott kutaknál fordul elő. Azonban ilyen esetekben is van megoldás, be kell építeni egy úgynevezett köpenycsövet.

A köpenycső működése

A köpenycső segít felgyorsítani a víz áramlásának sebességét a megfelelő hűtés érdekében. Köpenycső alkalmazásakor a búvárszivattyú palástja és a köpenycső között megjelenik egy szűk rész, az így kialakult depressziókeltés hatására a víz áramlási sebessége felgyorsul.

Amennyiben szükséged lenne valamilyen kiegészítőre a szivattyúdhoz, akkor mindenképpen érdemes szétnézned a Szivattyúvilág weboldalán.


Hasznos tanácsok búvárszivattyú kiválasztásához

Négycolos búvárszivattyúk között rengeteg gyártó termékeivel lehet találkozni, amelyek a működési elvüket tekintve nem különböznek, azonban a felhasznált anyagok minőségében eltérnek, ez pedig meghatározhatja például a motor toleranciaszintjét.

A megfelelő búvárszivattyú kiválasztásához mindenféleképpen tisztában kell lenni a kút maximális vízadó képességével vagy egy bizonyos liter/perc vízszállítás mellett mutatkozó üzemi vízszinttel. A vízadó képesség azért fontos, mert nem megfelelő szivattyúval akár károkat is lehet okozni, például egy 20 liter/perc vízadó képességgel rendelkező kútnál egy 100 literes munkaponti búvárszivattyú könnyen károkat okozhat a kút szerkezetében, aminek nem ritkán behomokosodás az eredménye.

A vízszállítás mellett még nagyon fontos a nyomás is. Az emelési magasságot elosztva tízzel megkapjuk a nyomást barban kifejezve (100 méter emelés egyenlő 10 bar nyomással).

Kapcsolódó hírek