Hajózási történelmet átíró leletek Bulgáriában

MTI   ·   2011.09.15. 09:15

A bolgár Nemzeti Történeti Múzeum igazgatója, Ivan Hrisztov által vezetett régészeti expedíció során két darab egyenként kétszáz kilogrammot nyomó, gyönyörűen díszített kőhorgonyt hoztak a felszínre a búvárok. A Szent Cyriacus és Julitta szigettől nyugatra talált antik vasmacskák mindegyikén két darab lyuk található: egyik a horgonykötél, másik egy farúd számára.

A horgonyokat egykor 150-200 tonnás hajókhoz használták, amelyek főleg gabonát és olykor szárított-sózott halat, bőröket, faanyagokat és fémeket szállítottak a mai Bulgária partvidékéről. A "kőmacskák" alakjából ítélve krétai-mükénéi, föníciai, vagy kár hajósok használták az időszámításunk előtti 15.-12. században, ezzel megdöntve azt a korábbi hipotézist, amely szerint a görögök voltak az első fekete-tengeri hajósok az időszámításunk előtti 12. századtól – olvasható a Novinite (http://www.novinite.com) angol nyelvű bolgár hírportálon.

A szakemberek szerint a leletekből az is kiolvasható, hogy a trójai háború valószínűleg a trójaiak által kivetett közvetett adók – és nem a szépséges Heléna – miatt robbant ki. A kisázsiai nép ugyanis az Égei-tengert a Márvány-tengerrel összekötő tengerszoros, a mai Dardanellák feletti ellenőrzésből igyekezett hasznot húzni.

A horgonykötél és a farúd számára készített lyuk az egyik kőhorgonyon<br />(fotó: BNGES)

Kapcsolódó hírek