A hazatérő mozdony ünnepe

iho   ·   2013.04.21. 14:30
000

A gyönyörű tavaszi idő és a propaganda ellenére sem érkezett sok előzetes helyfoglalás a Mátravasútra visszatért Mk48 411 vontatta fotósvonatra – a képek láttán bánhatja, aki kihagyta! Kettős nosztalgiában lehetett része a Gyöngyösre érkezőknek április 13-án: mind a mátrafüredi, mind pedig a szalajkaházi vonalon egy olyan kocsit húzott a mozdony, amelyikkel talán még Sárospatakon is egy szerelvénybe sorozták.

Mátrafüred felé kocog az ünnepi szerelvény<br>A képre kattintva fotógaléria nyílik<br>(Erdős Ádám felvételei)

Nem véletlen Sárospatak említése. A gép – sok más kisvasúti mozdonyhoz hasonlóan – körbejárta az ország 760 milliméter nyomtávú vonalait. A kisvasut.hu járműállományi táblázata szerint a 18/1960 gyári számon, Győrben készült mozdony az év szeptemberében a hegyközi-bodrogközi vasúton kezdte a pályafutását Mk48 2005 pályaszámmal. Fél évvel később Budapest, az Úttörővasút, majd nem sokkal később Oroszlány volt a következő állomáshely. Utána ismét Sárospatak következett, a zemplénagárdi vonal 1977-es bezárásáig. Gyöngyösre először 1977. április 13-án állomásították (az évforduló, bár nem kerek, volt az apropója a mostani fotósmenetnek is), itt egészen 2005-ig szolgált – mostani, Mk48 411-es számát is ekkor kapta. Hét évig tartó szilvásváradi kiküldetés után, kívül-belül megújulva tért vissza a Mátravasútra a lassacskán veteránnak számító mozdony.

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.