A hortenzia szakszerű gondozása és szaporítása

iho   ·   2019.07.20. 02:11

(x)

A növény igazi ékessége a közép zöld színben pompázó, kerekded formájú levelei, valamint színes, gömb alakú virágai.

Általános tudnivalók a hortenziáról

Sokféle színben pompázó hortenziával találkozhatunk, ugyanis van fehér, halvány rózsaszín, lila, világoszöld, de még kék színű virágú növény is. A káprázatos virágai már nyár első felétől csodálatosan színessé varázsolják kertünket.

Pompás virágzatának köszönhetően kiválóan alkalmas szoliter növénynek, de a tövek egymás mellé ültetésével laza sövényként is tökéletesen megállja a helyét.

Ültetésnél tartsuk észben, hogy elsősorban a félárnyékos helyeket kedveli, kifejezetten nem szereti és rosszul tűri a közvetlen és erős napsütést. A folyamatosan tűző nap a hortenzia ellensége. A talajjal szemben is vannak igényei, főként a savanyú kémhatású, állandóan nedves földben érzi igazán jól magát. Szereti az esővizes öntözést, kedveli a lágy vizet.

Érdemes odafigyelni az évszakok változására, ha hortenziát gondozunk vagy szaporítunk a kertünkben.

Télen ugyanis védeni kell a növényt a téli fagyok ellen talajtakarással. Tavasszal kicsit vissza kell vágni a növényt a későbbi dús virágzás érdekében. A nyár pedig a szaporítás időszaka, amely történhet dugványozással vagy tőosztással.

A hortenzia szaporítása

A dugványozással történő szaporítás több lépcsőben zajlik. Első lépése, hogy le kell vágni a növényről egy nagyjából 15 cm nagyságú, egészséges hajtást, amelyről leszedegetjük az alsó leveleket. Ezt követően a hajtások szárát gyökereztető hormonba kell áztatni, majd elültetni laza szerkezetű földbe. Miután kellően megöntöztük a dugványokat, a cserepekre zacskót húzunk, de nagyon figyeljünk oda, és védjük eközben a hajtásokat. Ezzel a módszerrel biztosítjuk a hortenzia számára a gyökeresedéshez szükséges és ideális páratartalmat. Fontos, hogy minden nap szellőztessük meg és öntözzük meg a dugványokat. A gyökeresedéshez nagyjából egy hónapra lesz szükségünk. Ezután pedig a fiatal növényeket ősszel már el is lehet ültetni, de figyeljünk oda a hortenzia igényeire.

A szaporítás másik módszere a tőosztás, amely rendkívül egyszerű. Ehhez ugyanis csak arra van szükségünk, hogy a kiásott töveket maximum 3 részre szétbontjuk, és a leválasztott egészséges hajtásokat elültetjük a földbe.

A hortenzia szakszerű gondozása és szaporítása természetesen odafigyelést igényel, de a Citygreen fenti összeállításában olvasható tanácsokat betartva és a tudnivalókat figyelembe véve igazán gyönyörű hortenziákat nevelhetünk kertünkben, még akkor is, ha nem vagyunk kellőképpen jártasak a kertészkedésben.

Kapcsolódó hírek