A kamaszok öltözködése egy igen ingoványos talaj

iho   ·   2020.07.10. 15:38

(x)

Sose degradáld az ötletét

Az öltözködés kamaszkorban az útkeresés egyik leghatékonyabb és legkifejezőbb módja. Az éppen aktuális ruházat arra szolgál, hogy kísérletezzen azzal, hogy hova is tudja magát elhelyezni ebben a sokszínű és állandóan változó forgatagban, amit életnek hívunk. Ez tökéletesen megmutatja azt, hogy próbálgatja a szárnyait, és igyekszik felelős döntéseket hozni, ami valljuk be, nem mindig sikerül. De ahogy kisgyermekként hagytuk, hogy felfedezze a környezetét, miért kellene megakadályozni ebben később?

Mivel ez a lázadás időszaka, így nagyon ingoványos talaj mindenki számára. Nagyon kell figyelni, hogy bár terelgessük a jó irányba, ezt semmiképp se agresszíven tegyük, mivel pont az ellenkezőjét érhetjük el általa.

A környezet véleménye is számít

Elsődlegesen a saját egyéniségét keresi, a stílust, amiben kiteljesedhet és kifejezheti önmagát. Ez hosszas kísérletezés után talán meg is lesz, de vannak bőven olyanok is, akik csak később találják meg az útjukat. Éppen ezért nem szabad idejekorán lelombozni egy-két becsmérlő megjegyzéssel.

A környezet visszajelzése is meglehetősen fontos ebben a korban, hiszen mindenki szeretne tartozni valahova, ahol elfogadják és elismerik. Ez nagyon gyakran a ruházkodáson áll vagy bukik manapság, főként, ha még korábban nem alakultak ki a kötődések. Ha valaki tudja tartani a lépést az éppen aktuális trendekkel, akkor jó eséllyel befogadják a menőbb körök is. De kérdés, hogy ez biztosan jó és előnyére válik a gyermeknek? Arról nem is beszélve, hogy tudja-e finanszírozni a kamasz, vagy a családi kasszába belefér-e az éppen aktuális divatnak megfelelő cuccok beszerzése. A legtöbb hazai családban ez nem megoldható, és nem is igazán természetbarát.


Ha úgy érzed, hogy a gyermeked egy negatívabb időszakát éli emiatt, akkor beszélgess el vele arról, hogy a divat jelenleg olyan gyorsan változik, amit sem stílusban, sem pedig anyagilag nem lehet igazán hatékonyan követni.

Manapság a fiatalok is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a környezetvédelemre, így igyekeznek olyan módon vásárolni, ami kevésbé szennyezi a környezetet. Ha ezt idejében és megfelelő módon tudatosítjuk a gyermekünkben, akkor azzal sokat tehetünk a keresgéléssel kapcsolatos pazarlás megakadályozása érdekében.

Fontos, hogy ne kritikusan állj a kamasz gyermeked ruhaválasztásához, hanem hallgasd meg, és ha igényli, akkor mondd el a véleményed, hogy hol és hogyan tudja még hatékonyabban kifejezni önmagát. Hidd el, sokkal többet elérsz egy higgadt és építő jellegű beszélgetéssel, mintha balhéznál, és kihoznád belőle a dacot!

Kapcsolódó hírek