A kormány egyelőre lemondott a repülőtérről

iho.hu   ·   2021.12.14. 09:30
naplemente

Legalábbis a választásokig. Az ok az infláció és a nemzetközi gazdasági helyzet.

A magyar kormányfő és a francia elnök budapesti sajtóértekezletén tett fel kérdést a repülőtérkezelő eladásával korábban is intenzíven foglalkozó Bloomberg újságírója.

Orbán Viktor válasza: egyelőre úgy látja, hogy ezt az üzletet a választások előtt semmiképpen nem ésszerű nyélbe ütni, tekintettel a magas inflációra és a nemzetközi pénzügyi helyzet bizonytalanságára. „Tehát megvárjuk a választásokat, majd utána döntünk erről” - idézi a 168.hu.

Néhány héttel ezelőtt még arról szivérgott ki hír, hogy a kormány nagyonis eltökélt abban, hogy idén karácsonyig tisztázza az ügylet financiális feltételeit és március végéig mindenképp végrehajtja a tranzakciót. Sőt, a magyar állam akkor is kifizeti az akkor 4,4 milliárd euróra becsült vételárat, ha a Budapest Airport megvételére alakult konzorcium többi tagja, a MOL és az Indotek csoport netán kilépne az üzletből. A kormány részéről "nem repülőteret akarnak venni általánosságban, hanem ezt a repülőteret akarják megvenni, mert a felfogásuk szerint tarthatatlan, hogy az ország teljes mértékben kiszolgáltatott legyen a nemzeti repülőterét illetően külföldi szereplőknek.”

Ugyancsak fontos értesülés volt korábban, hogy a szeptember közepén az állam által felvett mintegy 5 milliárd dollárnyi devizahitel egy 1,5 milliárd dolláros elemét például a reptér vételi díjába forgatják bele.

 

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

Újra magyar kézben a reptér

MTI/iho   ·   2024.06.06. 18:55

Több mint egy éves intenzív tárgyalássorozatot követően június 6-án aláírták a felek a Budapest Airport Zrt. adás-vételi szerződését. Ezzel a tranzakció lezárult, így kishíján húsz év elteltével újra nemzeti többségi tulajdonba került a reptér.

Repülés Légiközlekedés

Hetvennégymillió euró nyereséggel zárta 2023-at a BUD

iho/repülés   ·   2024.06.01. 15:50

A budapesti repülőtér-üzemeltető a világjárvány utáni második nyereséges évét nyugtázhatja. A társaság ugyanis 2023-at 337,8 millió euró nettó árbevétel mellett nettó 74 millió euró nyereséggel zárta, és a Covid-19 idején felhalmozott veszteségét az elmúlt két évben 47 millió euróra csökkentette.