A Latécoére-tól az Airbusig: új múzeum Toulouse-ban

MTI   ·   2012.12.16. 09:00
cim

A forgalomból közel egy évtizede kivont szuperszonikus francia-brit repülőgép, a Concorde belsejének megtekintése hamarosan mindenki számára lehetővé válik az Airbus mintegy negyven másik legendás repülőgépével együtt a dél-franciaországi Toulouse-ban, a repülőgépgyártó 2014 tavaszán megnyíló múzeumában, az Aeroscopóiában. A világ jelenleg legnagyobb utasszállító repülőgépe, az Airbus A380-as összeszerelő üzemétől néhány lépésre épül az a park, ahol a látogatók a Concorde deltaszárnyáról egy hídon sétálhatnak át az Airbus első A300-asának szárnyára. Ez a néhány lépés szimbolizálja az Airbus repülőgépgyár harminc évig tartó töretlen kereskedelmi sikerét, amely az első gép 1972-es forgalomba állásától a Concorde végleges leállításáig tartott.

A Google Earth műholdképén két Concorde is látszik Toulouse-ban, egy a kép bal felső részén az Aerospatiale épületénél, egy a kép jobb alsó részén, a repüléstörténeti gyüjteményben

A 16 millió euróból 9 ezer négyzetméteren felépülő, a remények szerint évente 150 ezer látogatót vonzó repülőgéppark és dokumentációs központ létrehozásához jelentős részben hozzájárul Toulouse önkormányzata. Franciaország második legnagyobb egyetemi városa (110 ezer diák tanul 17 felsőoktatási intézményben) ugyanis részben kormányzati döntésnek köszönhetően lett a repülőgép-ipar és az űrkutatás európai fellegvára.

Toulouse az első világháború vége óta a decentralizált francia iparpolitika egyik legfőbb haszonélvezője. A jellegzetes téglaépületei miatt rózsaszínűnek nevezett városban hozta létre Pierre-Georges Latécoére az első repülőgép-összeszerelő üzemet, amelytől elsőként a francia kormány rendelt hadi gépeket. A XX. század húszas éveiben innen szálltak fel az első postajáratok Casablanca és Dakar irányába, és innen repülte át az Atlanti-óceánt Jean Mermoz.

Van bőven kiállítási anyag egy régebbi légifelvétel szerint az egykori francia és más típusokból: a figyelmes szemlélő ezen a fotón egy Saab Drakent, egy Piaseckí Repülő Banánt és még egy MiG-21-est is felfedezhet, a középső testes madár a korábban a részegységeket szállító Super Guppy, felül egy Caravelle

A korszak leghíresebb pilótái közé tartozott A kis herceg írója, Antoine de Saint-Exupéry is, akinek egykori lakosztálya eredeti formájában megtekinthető a város főterén, a Capitol téren található ötcsillagos szálloda, a Le Grand Balcon második emeletén.

A francia állam egy évszázada támogatja a vonzáskörzeteivel együtt jelenleg 700 ezer lakosú Toulouse nyugati részébe összpontosuló repülőgépgyártást és űrkutatást, amely közel 30 ezer embert foglalkoztat. Az Airbus-gyáron kívül itt található a Matra, a Thomson-CSF, az Alcatel és a Dassault központja is, valamint a francia nemzeti űrkutatási intézet, a CNES.

Kapcsolódó hírek