A levegőben tört el a gép?

iho/repülés   ·   2012.06.15. 09:00
cim

Hat halottja volt egy floridai balesetnek, amelynek során egy 2006-ban gyártott Pilatus PC-12-es Floridában, Orlandótól 50 mérföldre délnyugatra lezuhant – adja hírül az Avweb. A gépen négy gyermek és szüleik utaztak, a baleset pillanatában 25 ezer láb magasan.

(fotók: The Lodger)

A katasztrófa idején zivatarok voltak a környéken. Egy a közelben repülő másik gép pilótája vette a Pilatus vészjelzését, de a szerencsétlenül járt gép vezetője nem mondott semmit a vészhelyzet okáról, mibenlétéről. A gép bal szárnyának egy 180 centiméteres darabja és a jobb szárny egy része is több mint két mérföldnyire  ért földet a PC-12-es törzsétől, az egyik gyermek holttestét ugyancsak a roncsoktól messze találták meg.

A Pilatus PC-12 a svájci gyár egyhajtóműves, légcsavaros gépe. A prototipus 1991-ben repült először, az alsószárnyas, kilenc utas szállítására alkalmas gép igen népszerűnek bizonyult, mert ugyan a hasonló nagyságú jetekhez képest utazósebessége kisebb, de üzemeltetése sokkal olcsóbb. A kanadai PT-6-os gázturbina különféle változataival repülő gép 4,5-4,7 tonna felszállósúllyal startolhat és teljes terheléssel 2800 kilométert repülhet, viszonylag rövid pályákon is fel- és leszállhat. A gyár tavaly ősszel ünnepelte az ezerszázadik PC-12 átadását.

(fotó: Pilatus)

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.