A lúdtalp

iho   ·   2019.10.13. 03:02

(x)

A panaszok akár már újszülött korban is jelentkezhetnek, de a deformitások bármely életkorban előfordulhatnak. Ezeknek a lábfej deformitásoknak és panaszoknak az eredete egy lúdtalp vizsgálattal könnyen feltárható.

Miért ilyen gyakori betegség a lúdtalp?

Mivel mind statikai, mind pedig mechanikai szempontból a legtöbb munkát végző testrészünk a láb, nagy terhelésnek van kitéve. El kell viselni az egész testünk súlyát, valamint a járás közben, a talajjal való érintkezésből adódó ütődéseket is fel kell fognia.

A lábunk megfelelő működéséhez szükséges lengéscsillapító funkció azonban megszűnhet, ha változás következik be a fontos izomcsoportok tónusában. Ehhez hozzáadódik, hogy megnyúlnak a szalagok, lesüllyed a boltozat, és máris jelentkeznek a panaszok.

Lúdtalphoz kapcsolódó panaszok

Egy lúdtalpas embernek gyakran fáj a lábfeje, a külső lábéle, a lábközepe, a sarka. Sűrűn jelentkezhet görcs a lábizmokban, fáradtság, ezenkívül fájdalomérzet akár a térdben, csípőben, hát vagy derék tájékon.

Mivel nincs két egyforma talp, az előre legyártott talpbetétek nem jelentenek megoldást a problémára, hiszen nem biztos, hogy megfelelő támasztékot nyújtanak a láb számára. Viszont ha a lábfej és a talp boltíve nem elég egyenletesen van alátámasztva, a talp kapaszkodó, görcsös tartást vehet fel az ellensúlyozás érdekében.

A talp izomzata mellett a láb egyéb részei is extra munkára vannak kötelezve ezáltal, ez pedig könnyen fáradékonysághoz, és a lábfejben kialakuló torzuláshoz, fájdalomhoz vezethet. A fájdalomérzet pedig átterjedhet a test egyéb részeire is, hiszen a nem megfelelő alátámasztás a csontok elmozdulását idézheti elő.

Lúdtalp vizsgálat

A lúdtalp vizsgálata egy speciális képalkotó eljárással készül, ami révén pontosan kimutatható, hogy fennáll-e a lúdtalp, illetve hogy van-e bármilyen egyéb rendellenessége a lábfejnek. Általa a páciens részletes információt kap arról, hogy min érdemes változtatni. A vizsgálat alapján pedig a páciens számára egyedi talpbetét készíthető, amely megoldást jelenthet a fájdalmakra, hiszen az a megfelelő alátámasztást fogja nyújtani az ő lába számára

A javulás a későbbiekben könnyen nyomonkövethető, hiszen a vizsgálatot végző szoftver képes összevetni egymással a különböző időpontokban készített felvételeket a lábról, így könnyen leolvasható az állapotváltozás. A mitsportoljak.hu oldalon mindössze egyetlen kattintással online foglalható már időpont a vizsgálatra

Nem szabad félvállról venni a fentebb említett panaszokat, főként, hogy már akár egy talpbetét viselése is megoldást jelenthet a lábfájdalomra és problémákra.

Kapcsolódó hírek