A MÁV elengedi az IC-pótjegyek árát

MTI   ·   2011.08.22. 19:13

A pót- és helyjegyköteles vonatokra csak a helyjegyeket kell az utasoknak megfizetniük.

A MÁV az intézkedést a hőség függvényében meghosszabbítja, de az osztrák ÖBB vasúttársaság által üzemeltetett railjetekre a kedvezmény nem vehető igénybe. A már előre megváltott pót- és helyjegyek esetében a komfortdíjat visszatérítik.

Szabó Anett, a MÁV-Start szóvivője közölte, azért térítik vissza a pótjegyek árát, mert a hőségben a fokozott igénybevétel miatt gyakrabban hibásodnak meg a klímaberendezések, illetve a működőek sem tudnak minden esetben megfelelő hőmérsékletet biztosítani.

A vasúttársaság közleménye szerint a MÁV a a hőség ideje alatt a nagyobb vasútállomásokon és az étkezőkocsikban is ingyen adja az ásványvizet. Az utasok Budapesten a Keleti, a Nyugati és a Déli pályaudvaron, valamint a miskolci, a szegedi, a szombathelyi, a debreceni, a pécsi, a szolnoki, a nagykanizsai és a nyíregyházi állomáson a peronon lévő személyzettől kapják az ásványvizet a rendelkezésre álló készlet erejéig, ami naponta összesen több mint harmincezer palack. A vonatokon az étkezőkocsi üzemeltetőjétől lehet kérni az ingyenes ásványvizet.

A szakemberek folyamatosan ellenőrzik a kritikus sínhőmérsékleti pontokat, és amennyiben a 45 Celsius-fokot elérő, illetve meghaladó sínhőmérsékletet mérnek, a MÁV fokozott pályafelügyeletet vezet be. Amennyiben a sínek deformálódását észlelik, a biztonságos közlekedés érdekében sebességkorlátozást vezetnek be.

Közölték továbbá, hogy a szabadban dolgozó vasutasok megfelelő védőfelszerelést, óránként 10-15 perc pihenőidőt kapnak, illetve korlátlan mennyiségben fogyaszthatnak ásványvizet.

Kapcsolódó hírek