A Naprepülő ismét a levegőben!

iho/repülés   ·   2012.06.05. 18:00
cim

Még sötétben szállt fel Madridból a világ első, ember-vezette napelemes repülőgépe, amely május 24-25-én sikeresen kelt át a svájci Payerne-ből a spanyol fővárosba, első interkontinentális útja első szakaszaként.

Mint akkor beszámoltunk róla, a kompozitokból épült, ultrakönnyű, együléses de hatalmas fesztávolságú szerkezet 17 órányi repülés után ért földet a madridi nemzetközi repülőtéren, ebben benne volt majd másfél órányi várakozás a légtérben, hogy a szokásos érkező forgalmat elkerülve a gép biztonságban landolhasson. Ez egyben azt jelentette, hogy a napközben akkumulátorokba gyűjtött energia bőven elég volt még az éjszakai repüléshez is.

Start sötétben, holdvilágnál

A start ma Madridból ugyancsak még sötétben történt, némi késlekedéssel: egyrészt ki kellett várni, amíg eláll a szél a biztonságos felszálláshoz, másrészt megint forgalmi okoból kellett várakozni, nehogy az utasszállítókhoz képest minimális sebességgel mozgó gép bonyodalmat okozzon a madridi légtérben.

Az út legkritikusabb részén, a gibraltári átkelésen a gép simán túljutott, várható érkezése Rabatban magyar idő szerint éjjel 11 lesz. Délutánra a gép nyolcezer méter fölé emelkedett.

A mai pilóta a Solar Impulse projekt társalapítója, a híres kutató-felfedező család sarja, Bertrand Piccard, aki indulás előtt elmondta: épp ma tíz éve hogy felvetődött benne a napelemes interkontinentális repülés gondolata.

A földetérésről és a repülés részleteiről holnap számolunk be.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.