A rétesek történelme és népszerűsége napjainkban

iho   ·   2020.03.13. 01:29

A rétes történelme

A rétes a 18. században vált népszerűvé a Habsburg birodalomban, és a mai napig kifejezetten közkedvelt ínyencségnek számít az éttermekben is. A rétes alapvetően az osztrák konyhában gyakori, de a többi közép-európai országok lakói is szívesen fogyasztják. A legrégebbi receptek egészen 1696-ból származnak, és az eredeti kézírások a híres bécsi könyvtárban tekinthetők meg. A rétes tésztája és állaga hasonlít a népszerű közel-keleti süteményekhez, különösen a Törökországban tradícionális édességnek számító baklavához.

Milyen tölteléket szoktak tenni a rétesbe?

Az egyik legismertebb töltelék természetesen az almás, azonban az édes és lágy túrós verzió is kifejezetten népszerű Magyarországon is. Bizonyos régiókban a tejfölös rétes is nagyon gyakran készített étel, de általában az édesebb ízeket részesítik előnyben a vendégek. A gyümölcsös rétesek szintén gyakori választások, hiszen a tészta és a különböző gyümölcsök egyvelege igazi gasztronómiai különlegességnek számít. A gyümölcsös rétesek között élen járnak a meggyes és cseresznyés típusok, de a sárgabarackos és szilvás töltelékek is közkedveltek. Ha ízletes és minőségi alapanyagokból készült ételeket szeretne vendégei számára biztosítani, tekintse meg a Matusz-Vad Webáruházban elérhető réteseket!


Érdemes még megemlíteni a mákos és mazsolás, illetve a fahéjas-almás réteseket is, amelyek tökéletes desszertek lehetnek egy kiadós főétkezés után. A gyümölcsös ízeket követően érdekesen hangozhat, de sokan a spenóttal vagy káposztával, esetleg tökkel és hússal töltött réteseket szokták keresni. A Lungenstrudel például egy olyan rétesféle, amelyet hússal szoktak megtölteni, és elsősorban marhahúsleveshez fogyasztják.

A töltelékek tárháza tehát igencsak széles körű, így mindenki a személyes ízlése alapján döntheti el, hogy milyen verziót szeretne fogyasztani.

Ahány hely, annyi rétestészta

A hagyományos magyar, osztrák, illetve lengyel és cseh rétestészta különbözik a máshol használt típusoktól. A hazánkban is használt tészták általában magas gluténtartalmú lisztből, vízből és olajból, illetve sóból készülnek. Cukrot nem mindenki szokott külön hozzáadni a tésztához, ezzel kapcsolatban még hazánkban is megoszlanak a hagyományok.

A tésztát a legtöbb esetben erőteljesen megmunkálják, majd nagyon vékonyra nyújtják a szakácsok. A legenda szerint az osztrák császár maximalista szakácsa azt mondta, hogy akkor megfelelő a tészta, ha egy szerelmes levelet is el lehet olvasni rajta keresztül. A rétesek tehát kiváló desszertek lehetnek mindenki számára, hiszen számtalan verzió elérhető közülük.

Kapcsolódó hírek

Blog Utasellátó

A PR jelentése és legmodernebb eszközei

iho   ·   2022.09.22. 11:20

A PR jelentése ma már széles körben ismert, azonban sok cég, ha PR-tevékenységről van szó, ma is inkább csak a sajtómegjelenésekben gondolkodik, holott a PR-nak sokkal több eszköze van, amelyet hatékonyan lehet használni az üzleti célok elérése érdekében. Ha érdekel, milyen PR-eszközöket érdemes ma alkalmaznod vállalkozóként, olvass tovább!

Blog Utasellátó

Ingyenes hirdetés Magyarország egyik legnépszerűbb ingatlanportálján

iho   ·   2022.09.06. 08:15

Amikor ingatlan eladásról van szó, akkor a többség egyszerűen megbíz egy ingatlanost, aki a szakértelmével leveszi a terhet az eladók válláról. A jó ingatlanos az érdeklődőket is megszűri. Egyre többen vannak azonban olyanok, akik elég affinitást éreznek magukban ahhoz, hogy saját maguk keressenek vevőt az ingatlanukra. Lássuk, hogy milyen lehetőségeik vannak az ingatlant eladni szándékozóknak Magyarország egyik leglátogatottabb ingatlan hirdetési portálján.