A robotika jelentős térnyerésének lehetünk tanúi

iho   ·   2021.05.12. 17:40

Az elmúlt években számos iparág esetében a robotika jelentős térnyerésének lehettünk tanúi. Nem túlzás kijelenteni, hogy egyre nagyobb hatással van a robotika az iparágakra, aminek oka, hogy egyre nagyobb az igény az automatizált megoldásokra. A vállalatok versenyelőnyre tehetnek szert a robotok által nyújtott rugalmasságnak köszönhetően, ezeket az előnyöket pedig már olyan iparágak is felismerték, mint az élelmiszeripar, a kozmetikai ipar és az egészségügyi szektor.

Egyes iparágakban, mint az autó-, elektronikai-, műanyag- vagy a fémiparban, a robotika jelenleg is elterjedt, és szakértők szerint a technológia egyre több olyan szegmensben is fel fog bukkanni, amelyről nem is gondoltuk volna korábban. A szórakoztatóiparban és a sportok területén egyelőre nem láthatjuk őket nagy számban, a legális online kaszinó sem az a hely, ahol keresni kell őket. Ugyanakkor azért feltűnnek olyan helyeken, ahol nem is olyan régen, még csak a sci-fik szereplői voltak, a Boston Dynamics robotja jól példázzák a lehetőségeket, de gondolhatunk az önvezető autókra is, melyek megjelenése a küszöbön áll világszerte, így hazánkban is.

Ipari robotok a kozmetikai és az élelmiszeripari kihívásokra válaszul

A kozmetikai iparban nemcsak a gyártás, de már a kutatás területén is emelkedő igényt láthatunk az automatizált megoldásokra. A legkülönfélébb márkák állítanak hadrendbe például együttműködő robotokat, úgynevezett kobotokat, amelyek különféle tárgyak kezelését vagy vizsgálatát teszik könnyebbé, de akár arra is van lehetőség, hogy a vállalatok pontosan meghatározott mérési egységekkel dolgozhassanak általuk. A megoldásokkal azon túl, hogy versenyelőnyre tehetnek szert az azt használók, de javíthatják a foglalkoztatottak munkahelyi jólétét is azáltal, hogy felszabadítják őket a nehézkes munkafolyamatok alól.

Számos kihívással kell szembe néznie az élelmiszeriparnak is, hiszen az egyre növekvő népesség ellátása, a különféle vásárlói igények teljesítése egyre összetettebb feladat. Egyszerre szükséges biztosítani a munkavállalók egészségét, teljesíteni a folyamatosan szigorodó élelmiszerbiztonsági előírásokat, emellett növelni a termelési kapacitást, miközben a költségek csökkentésére is figyelni kell. Ezekre adhatnak frappáns válaszokat az automatizálást elősegítő ipari robotok már csak azáltal, hogy például tökéletesen megfelelnek a kötelező higiéniai szabályoknak, mivel nem hordoznak és terjesztenek olyan szennyező anyagokat, amik esetleg a végtermékre kerülhetnek. Számos élelmiszeripari vállalat döntött a robotikai megoldás mellett, és automatizálták a gyártósoraikat.

Robotikára az egészségügyi szektorban is szükség van

Talán ez a terület a legkevésbé meglepő, hisz ebben a szegmensben a robotokat már a gyógyszer- és egyéb orvosi eszközök gyártására, vírustesztelések során, valamint akár minőség-ellenőrzésre is használták, köszönhetően annak, hogy pontos és ismételhető módon képesek elvégezni a gyógyszerek és csomagolások ellenőrzését, a szigorú minőségi előírások betartása mellett. Így nem meglepő, hogy számos vállalat döntött a robotikai megoldások mellett, például az orvosi eszközökhöz alkalmas „elsődleges csomagolásokhoz” szakértői megoldásokkal szolgáló márkák is, amelyek úgy érezték, a korábbi gyakorlataikat lehetne célszerűbben végezni, nem csak a hatékonyság, hanem a szennyeződés kockázatának szempontjából is.

Tehát, ahogy telnek az évek, egyre több vállalat fogja alkalmazni az együttműködő robotokat, amelyek folyamatosan megfizethetőbbé és könnyebben telepíthetővé válnak. A jövő már elkezdődött, már most minden eddiginél szélesebb körű robotikai megoldások előnyeit élvezhetik az innovációra nyitott cégek, legyen szó akár PR megjelenésekről. Korábbi cikkünkben pedig arról írtunk, hogy bizony a hadiipar nem hatódott meg a Terminátor filmektől.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek