A SAS is 350-essel fog repülni

iho   ·   2013.06.26. 15:00
cim

A Scandinavian Airlines szándéknyilatkozatot írt alá nyolc Airbus A350-900-as szélestörzsű utasszállító megvásárlásáról, valamint további négy A330-as beszerzéséről a nagyhatótávolságú flottája megújításaképp.

A 330-as kéthajtóművesek a 300-as Enhanced, azaz fejlesztett kiadású gépek lesznek, de még nem tudni, milyen hajtóművekkel. A 350-eseet a gyártó a Rolls-Royce Trent XWB-kkel szállítja, azzal a hajtóműtípussal, amellyel vagy tíz napja megtörtént a típus szűzrepülése.

Ahogy sok más légitársaság, úgy a SAS is fokozatosan kivonja négyhajtóműves gépeit

A közlemény szerint a restrukturálási programot pörgető skandináv társaság továbbihat 350-es megvásárlására tett opciós lekötést. Az első 350-eseket 2018-ban, az első új 330-asokat 2015-ben veszi át a SAS, miközben – a világterendnek megfelelően – folyamatosan cseréli le a mostani flottából a négyhajtóműves A340-eseket, amint ezeknek lejár a bérletük.

A társaság nagyhatótávolságú flottáját jelenleg hét 340-es és négy 330-as alkotja, ezekhez még az ősszel egy további 340-es társul.

Természetesen a 350-esek is pirosra festett hajtóművekkel repülnek majd

A szaksajtó arra emlékeztet, hogy a társaság tavaly épp, hogy elkerülte a csődöt, azóta viszont sikerült stabilizálnia a pénzügyi helyzetét, megállapodott a szakszervezetekkel a költségcsökkentési és szerkezetátalakítási program végrehajtásáról. A skandináv piacon új helyzet állt elő azzal, hogy a Norwegian is beindítja a maga interkontinentális járatait. A SAS már az európai légtérben is keserves harcot vív a piaci részesedése fenntartásáért, de most ráadásul már a nagyhatótávolságú vonalakon is rákényszerül a versenyre, ezért is meglehetősen sürgős a számára a flotta megújítása.

Kapcsolódó hírek