A szakszervezetek elutasítják a vonatritkításokat

iho/vasút   ·   2012.03.12. 13:41

Az együttműködő vasutas szakszervezetek – a Mérnökök és Technikusok Szakszervezete, a Mozdonyvezetők Szakszervezete, a Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete, a Vasutasok Független Szakszervezeti Szövetsége és a Vasutasok Szakszervezete – elutasítják a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium rendkívüli sajtótájékoztatóján március 9-én bejelentett, a vasúti személyszállítást érintő járatritkításokat.

Az április 15-én érvénybe lépő menetrendtervezet technológiai előkészületei szerint naponta 414 vonattal járna kevesebb a hazai pályákon. Ez nem 8 százalékos csökkentést jelent – amint a minisztérium állítja –, hanem átlagosan meghaladja a 13 százalékot, ami egyes térségekben elérheti a 60 százalékot is. A drasztikus lépés gyakorlatilag megteremti az egyes vonalak bezárásának lehetőségét, hiszen a naponta közlekedő kora reggeli és késő esti egy-egy vonatpár nem lesz alkalmas a helyi közösségi igények kielégítésére. Ilyen például a Mezőhegyes-Battonya vonal, amely egy abból a 29 vonalból, mely korábban bezárásra került, majd a jelenlegi kormányzat még 10 vonallal együtt újra indította a vasúti közlekedést. A mellékvonali járatcsökkentés mellett számos gyorsvonat és IC járat is kikerül áprilistól a menetrendből.

A szakszervezeti közlemény leszögezi: a bejelentett járatritkítás társadalompolitikailag és szakmailag megalapozatlan döntés. A minisztérium nem folytatott előzetes egyeztetést sem az érintett települések képviselőivel, sem a vasutas szakszervezetekkel. A korábbi vonalbezárások tapasztalatai alapján egyértelműen bebizonyosodott, hogy a személyszállítási szolgáltatások ilyen típusú csökkentése érdemi megtakarítást nem eredményez. A tervezett intézkedések vesztesei az utasok és a vasutas munkavállalók. A bizonytalanság és a kiszolgáltatottság érzése felerősödött a dolgozók között.

Az aláírók sürgetik a tárgyalások haladéktalan megkezdését, mert több száz család megélhetése kerülhet veszélybe az átgondolatlan intézkedések következtében. A közleményt jegyző vasutas szakszervezetek készek a közös fellépésre a vasutas munkavállalók érdekében.

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút

Projektvégi pont a hegyesi oldalban, holmi zavartatással

T. Hámori Ferenc   ·   2023.12.10. 14:35

Ma hajnalban – némi kivétellel – ismét mennyiségi korlátozás nélkül elindultak a vonatok hazánk egyik legfontosabb, 1-es számú Budapest–Hegyeshalom–Rajka vasúti fővonalán. Megnéztük, milyen három hónap elteltével ismét vonatozni az ÉKM szerelemprojekt Biatorbágy és Szárliget közötti szakaszán. Vörös Attila képriportja.