A vákuumvasút-technológia forradalmasításához nagyobb erőfeszítésekre lenne szükség

iho/vasút   ·   2023.07.08. 12:00
00_hyperloop

A gyors személy- és áruszállítás teljesen új szintre léphet a vákuumvasút, más néven hyperloop megvalósításával, ám az Elon Musk által közismertté vált technológia bevezetése régóta várat magára. A Roland Berger német stratégiai tanácsadó vállalat kutatói szerint három lépés figyelembevételével új lendületet kaphat az iparág.

A Föld lakosságának gyarapodásával nő az áru- és személyszállítására irányuló igény is, mely egyértelműen hatást gyakorol az élő környezetre. A még több autópálya építés és a légi forgalom kiterjesztése jelentős szén-dioxid-kibocsátással járna. Ehelyett született meg a hyperloop gondolata, mely fenntartható, kényelmes és rendkívül nagy sebességű. A rendszer lényege, hogy a körülbelül 2560 férőhelyes „kapszulák” (podok) egy alacsony nyomású kötött pályán (csöveken keresztül) mozognak, elektromos meghajtás és mágneses lebegtetés kombinációjával.

„A vákuumvasút-rendszer olyan alternatívát nyújt, mely lehetővé teszi a különböző országok városai közötti közvetlen összeköttetést nagy sebességgel. A széles körben elfogadott műszaki megvalósíthatóság ellenére azonban ma még mindig nem elérhető. A Roland Berger tanulmányában arra próbál választ adni, hogy mi segítheti ennek a forradalmi technológiának a beindulását” – mondta Schannen Frigyes, a Roland Berger magyarországi partnere.

Kecsegtető ajánlat

Az emelkedő üzemanyagárak mellett az elektromos meghajtású hyperloopnak egyértelmű előnyei vannak az autózással szemben. A Roland Berger elemzései szerint a nagysebességű vasúthoz képest – ami a legközelebbi földfelszíni megfelelője – kibocsátása ötször alacsonyabb, valamint huszonötször tisztább, mint a kereskedelmi repülőgépeké. A sebesség tekintetében is messze veri a versenytársakat: az optimális energiahatékonyságot célzó kapszulák akár 800 kilométer/óra körüli sebességgel is képesek haladni. Míg a légi közlekedés időtartamánál számításba kell venni az ingázást, a várakozást és magát a repülést is, a hyperloop segítségével az utazási idő legalább a felére csökkenhet. Mindezt úgy, hogy az utasok a vonathoz hasonló működési elv alapján közlekedhetnek. A hálózatok pedig nemcsak a városok könnyebb megközelíthetőségét tennék lehetővé, hanem a kulcsfontosságú csomópontok, például repülőterek és városi központok közötti végponttól végpontig tartó utazásokat is.

Hogyan nyerhet új lendületet az iparág?

Ahhoz, hogy a vákuumvasutak képezzék a jövő közlekedését a műszaki kihívások megoldásán túl be kell bizonyítania az érdekelt feleknek, hogy az emberek életmódjára, munkájára és utazására is pozitív hatással van. A Roland Berger kutatói szerint három fő lépés adhatna lendületet az iparágnak:

  1. Alapvető fontosságú egy világos szabályozási keret kidolgozása – az Európai Bizottság például már megkezdte az erre irányuló erőfeszítéseket. Az elfogadott 2023-as munkaprogram hat fő célkitűzésének részét képezi a mobilitási megoldásokra való felkészülés.
  2. A szükséges infrastrukturális beruházási költségek egy részét támogathatnák az államok, csökkentve ezzel a kezdetleges szakaszban felmerülő kockázatok súlyát. A magánszereplők számára így gazdaságilag kedvezőbb feltételek állnának rendelkezésre.
  3. Az új közlekedési mód biztonságának és használhatóságának bizonyításához tesztpályákra és egyéb tesztlétesítmények elhelyezésére van szükség – lehetőleg a potenciális útvonalak közelében. Ehhez nagy állami földterületeket lehetne használni, így megtakarítható az új területek bevonásának költsége.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek