ÖBB: A vártnál jobban teljesít a Rail Cargo Hungaria

MTI   ·   2011.09.19. 15:47

„Kapcsolataink a szakszervezetekkel és az állami szervekkel Magyarországon kedvezően fejlődtek és ez hamarosan mélyebb együttműködésről szóló megállapodásokban is megmutatkozhat″ – mondta Christian Kern a Wirtschaftsblatt nevű osztrák lapnak.

A várható új trakciós, gyártási és karbantartási együttműködési megállapodások „stabillá és hosszú távon tervezhetővé teszik” az ÖBB költségeit – mondta. Kern szerint különösen a vágányhasználati és vontatási díjak alakulnak kedvezően az ÖBB számára, kiadásaik ezen a területen éves szinten 12 százalékkal csökkennek.

A konszern vezetője azt mondta a lapnak, kedvezően alakul az RCH szanálási programja. A lap által, közelebbről meg nem nevezett szakmai körökből idézett vélekedést, miszerint a következő két évben további 400 fős leépítésre lesz szükség, Kern nem erősítette meg. A költségek említett csökkentése mellett a számítástechnikai és adminisztrációs területek átalakítására lesz szükség és további takarékosságra a személyzeti kiadások terén – mondta. A tavalyi 67 millió eurós veszteség után az idei évet 10-12 millió euró veszteséggel zárhatja az RCH és 2013-ban nyereséges lehet a vállalat.

A vasúti teherszállítási ágazat összességében a vártnál jobban teljesít az idei évben. Az ÖBB teherszállítási leányvállalatának egésze (Rail Cargo Austria) jelentősen felülteljesíti a tervezett célt, vagyis a tavalyi 123 millió eurós működési veszteség megfelezését – mondta. Az RCA féléves adózás előtti eredménye mínusz 10,4 millió euró volt, míg a tavalyi első félévet 66,6 millió euró negatív eredménnyel zárták. Konkrét számokat a „bizonytalan gazdasági helyzetre” hivatkozva nem mondott a vállalatvezető, de kijelentette, hogy „elérhető közelségben” van az, hogy az RCA nyereségesre váltson.

A 2008-ban megvásárolt RCH (akkori nevén MÁV Cargo) dolgozóinak létszáma eddig 800 fővel csökkent, ebből hatszáz az idei évre esett. Kern tavaly szeptemberben jelentette be, hogy jelentős létszámcsökkentést terveznek. Októberben 460 fős csoportos létszámcsökkentést jelentettek be a munkaügyi központoknál. Kern akkor azt mondta, a magyar kormánnyal folytatott tárgyalásoktól függ, milyen további intézkedéseket hoznak.

Kern májusban egy budapesti sajtóbeszélgetésen hangsúlyozta, az ÖBB számára fontos a magyar piac. Az RCH révén a magyar vasúti árufuvarozási piac 80 százalékát uralja a cég, és arra törekszik, hogy ezt stabilan megőrizze, sőt növelje.

Kapcsolódó hírek