A Volánbusz új logója: lopott, vagy sem?

Horvatics Csaba   ·   2019.09.23. 12:00
volanbusz_logo0

Frissítés: A Volánbusz közlése szerint a logó áttervezése 84 ezer 500 forintot kóstált a cégnek, továbbá az eredeti Shutterstock-képet több ponton is módosították, ezért lopás esete semmi esetre sem állhat fenn.

A Volánbusz új logója és a Shuttertockon található eredeti között néhány különbség azért megfigyelhető (forrás: a szerző)

Friss külsővel az utakon. Ebből az alkalomból a társaság videót, illetve Facebook-eseményt hozott létre, ahol hirdették a bemutatójukat. Ezen arculat része az új Volánbusz-logó. Miután lehullott a lepel, ennek láttán az internet népe kvázi felhangosodott, mert gyanúsnak találta. Az Omnibusz blog Facebook-oldalán írta meg, hogy olvasói hamar rátaláltak az eredetire – a bejegyzés tartalma az internetes felületeken szélsebesen terjed. A poszt szerint az egyik legismertebb vektorgrafikával foglalkozó oldalról, a Shutterstockról származik a logó eredetije, és néhány euróért megvásárolható.

A sárga ív. Bár a Volánbusz új logóján található ív kísértetiesen hasonlít a Shutterstockra feltöltött grafikán találhatóra, de mégsem az. A különbséget a kép felnagyításával észre lehet venni. A színárnyalatokat képszerkesztővel nem nehéz újraszínezni. Ugyanakkor a színekkel kapcsolatban fontos megemlíteni, hogy a Volánbusz logóján látható színátmenet, az eredeti képen azonban ilyen nem látható. A Volánbusz felirat képre szerkesztéséhez képszerkesztő szoftver használata egyébként elengedhetetlen.

A színátmenet. Grafikailag háromdimenzióssá teszi a Volánbusz logón található ábrát. Észrevehető különbség, hogy az eredeti képen található ív laposabb a Volánbusz logó ívénél. A további különbségeket szintén az íveknél, pontosabban azok csatlakozásánál kell keresni – erre mondják a szakmában, hogy az új logó kreálója „reszelgetett” egy kicsit Raphael Borges munkáján. A képen vörös vonal szemlélteti a magasságkülönbséget, vörös ellipszis az egyéb eltéréseket.

A Shutterstockról származó eredeti grafika (szerző: Raphael Borges)

Szerzői illetmény. Hogy az átdolgozás mennyibe került? Ezt csak valószínűleg közérdekű adatigénylés formájában lehet majd megtudni.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek