Afganisztán: egy Chinook, 38 halott

iho/repülés   ·   2011.08.06. 15:47

Mint reggel már hírt adtunk róla, a kormányellenes erők lelőttek egy amerikai szállítóhelikoptert a kelet-afganisztáni Wardak tartományban. A beérkező értesülések szerint egy olyan (valószínűleg a Különleges Erők Parancsnokságának állományába tartozó MH-47G ) Chinook-ot sikerült RPG-vetővel eltalálniuk, mely műveletről visszatérő amerikai és afgán katonákkal volt tele. Az új értesülések szerint a gép roncsai között a Különleges Erők 31 amerikai és hét afgán katonája veszítette életét.

A típus már több afganisztáni veszteséget is elkönyvelhetett idén. Május 15-én egy kanadai CH-47D Chinook dőlt oldalára leszállás közben Panjwaii körzetben. Május 30-án az Ausztrál Hadsereg  CH-47D-je zuhant  le Zabul tartományban, 90 kilométerre északkeletre Tarin Kowt-tól. A gép a földet érés után kigyulladt, egy halott és öt sérült volta végeredmény. Július 25-én az Amerikai Légierő egy új CH-47F Chinook szállítóhelikoptere RPG-találat után zuhant le Kunar tartományban, Camp Nangalam mellett. A támadás eredménye két sérült volt.

A helikopterek fel- és leszállás közben a legsérülékenyebbek. Ekkor a gépek lassan és alacsonyan mozognak, lebegnek. Ilyenkor nem csak a géppuskákkal, kézi lőfegyverekkel szemben sebezhetőek, hanem a kis hatótávolságú, nem irányított, kézi RPG-vetőkkel is. Az alapvetően harckocsik ellen kifejlesztett, de pontatlan gránátok óriási pusztításra képesek, ha eltalálják a nem vagy gyengén páncélozott szállítóhelikoptereket. Ráadásul a deszanttérbe csapódó gránát berobbanthatja a katonák felszereléséhez tartozó gránátokat, robbanóanyagokat.

Kapcsolódó hírek