Air Race Budapest: Besenyei új gépe, katonák is fellépnek

MTI   ·   2015.06.30. 07:50
cim

Besenyi Péter új géppel készül a hétvégi Red Bull Air Race-re, ennek köszönhetően véleménye szerint az esélyei is megnőttek. A műrepülő-világbajnok pilóta hétfőn a Hungaroringen tartott sajtótájékoztatót, amelynek „felvezetéseként” új gépével, az Edge 540-essel landolt a mogyoródi versenypálya célegyenesében. Besenyei Péter elmondta, az elmúlt két évben egy magyar fejlesztésű géppel, a Corvus Racerrel repült, amely ugyan a legszebb volt a mezőnyben, de a szűk fordulókban rendre bukott néhány másodpercet, emiatt nem tudott a győzelemért harcolni.

Szűk a kabin, de jobban fordul szűken: Besenyei és az Edge 540-es

– Remélem, ennek az időszaknak vége, hiszen itt van az Edge 540-es legújabb verziója. A szűk fordulókban egyszerűen remek. A kormány kemény, a fülke kicsit szűk, alig férek bele, de végül is ez egy versenygép, nem arra tervezték, hogy komfortos legyen. Ami az eredményt illeti, nyilván botorság lenne kijelenteni, hogy nyerni akarunk, mert a többiek is rutinos és jó pilóták, de az esélyeink megnőttek – mondta Besenyi Péter.

Gyulay Zsolt, a promóter Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, a Forma–1-es Magyar Nagydíj mellett az Air Race a másik olyan technikai sportrendezvény, amely imázs és reklámérték szempontjából nagyon sokat hoz az országnak, éppen ezért volt fontos, hogy 2009 után visszatérjen a sorozatba a budapesti állomás.

Sajtótájékoztató: legalább félmillió nézőt várnak a rakpartokra

– Nagy összefogással és komoly kormányhatározattal sikerült megteremteni a hátterét annak, hogy a levegő Formula–1-ének is titulált sorozatot három évig megrendezhetjük – mondta Gyulay Zsolt, aki hozzátette, legalább félmillió embert várnak a Duna két partjára.

A kísérőprogramokkal kapcsolatban Gerst Péter, a Hungaroring Sport Zrt. alelnöke elmondta, Magyarországra érkezik a Flying Bulls számos különféle géppel, az egyik legnagyobb újdonságot azonban az Amerikai Légierő négy A10-es gépe jelenti majd. Ez az a típus, amelyet varacskos disznónak is becéznek, ilyet még nem láttak eddig egyetlen rendezvényen sem a Duna fölött.

A-10-es: egyedülállóan hatékony csapásmérő, egyben az amerikaiak legvitatottabb típusa

Lippai Péter ezredes, az MH 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj parancsnoka megjegyezte, műszaki alakulataik egy harmincperces dinamikus bemutatóval készülnek helikopterekkel, vadászrepülőkkel.

– A gyors reagálású katonák és a különleges mentő katonák a tűzszerészet katonáival együttműködve egy kisebb hadműveletet hajtanak végre a Dunán szombaton és vasárnap is: egy úgynevezett ellenséges hajót vesznek majd birtokba, amely akciót a helikopterek fedeznek – nyilatkozta Lippai Péter.

Bemutató, egyelőre a Hungaroring felett

Legutóbb, vagyis 2009-ben 650 ezer néző figyelte a felfújható kapuk között zajló száguldást, idén is legalább ötszázezer szurkolót várnak a programra, de legszívesebben megcéloznák a hat évvel ezelőtti nézőszámot.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek