Amerikaiak, akik Kínáért harcoltak

MTI/iho   ·   2015.03.27. 10:17

Emlékparkot kapnak az amerikai Repülő Tigrisek, a kínai légierő amerikai pilótákból verbuválódott önkéntescsoportjának tagjai, akik a II. világháború idején segítették Kínát a japán agresszió elleni harcban – közölte a helyi média. A parknak a Kuanghszi-Csuang autonóm terület ad majd otthont, pontosan ott, ahol egykor az amerikai repülőgépeket fogadó Jangtang repülőtér is elterült, a festői szépségű Kujlin várostól körülbelül tizenöt kilométerre, Linkuj megyében.

Az emlékparkban helyet kap egy múzeum, a szabadban a repülőgépek rejtekhelyeit is bemutatják, valamint azt a parancsnoki állást, amelyet egy barlangban alakítottak ki annak idején. A helyi önkormányzat tájékoztatása szerint a megnyitó a világháborús győzelem idei hetvenedik évfordulós eseményeinek egyike lesz. Az 1941-ben alakult, amerikai székhelyű Repülő Tigris történelmi szervezet, amely az egykori pilótákat, hozzátartozóit és támogatóikat tömöríti, több mint hatszáz tárgyi emléket adományozott a parknak.

A hivatalos nevén Első Amerikai Önkéntes Csoport (1st American Volunteer Group, AVG) három vadászrepülő századból álló, századonként körülbelül harminc repülőgéppel rendelkező katonai egység volt. Tagjai kiképzésüket az akkori Burmában kapták, mielőtt 1941 decemberétől 1942 közepéig Kína oldalán harcoltak a japán megszállók ellen. A Kuomintang-kormány 500 dollárt fizetett minden egyes – akár a levegőben, akár a földön – kilőtt ellenséges repülő után.

Pilótáikat Roosevelt elnök engedélyével toborozták, fizetést kaptak és hivatalosan a lényegében már megsemmisített kínai légierőhöz tartoztak. Küldetésük lejártával az Egyesült Államok reguláris légierejének részét képezték. A Repülő Tigrisek rendkívül sikeresek voltak, csaknem háromszáz ellenséges repülőgépet semmisítettek meg, és a harcokban mindössze tizennégy pilótát veszítettek. Parancsnokuk Claire Lee Chennault amerikai tábornok volt.

Később a Chennault által irányított egységek, illetve pilótái tovább használták a Repülő Tigrisek elnevezést. Így került a csapatba például az a kínai Lung Jü-lan, akit 1942-ben küldtek az Egyesült Államokba kiképzésre, majd 1944-ben csatlakozott az amerikai 14. légi kötelékhez.

Lung, akit a Repülő Tigrisek utolsó kínai tagjaként tartanak számon, tavaly ősszel halt meg 91 éves korában.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az Erdélybe induló Történelmi Székely Gyors zarándokvonatra és az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek