Ártatlan utasok a busz fogságában?

iho/közút   ·   2012.08.16. 09:28

Felháborodott utas levelét ismerteti a Baranya online, az illető azt állítja, hogy szinte fogva tartották az egyik pécsi helyi járatú autóbuszon. Elmondása szerint a hétfő délután, 17.50-kor Fehérhegyről induló 2-es buszjáratra a Zsolnay-szobornál felszállt két ellenőr, akik megfogtak több potyautast. Mivel a potyázóknál nem találtak a személyazonosításra alkalmas iratokat, utasították a buszsofőrt, hogy ne nyissa ki a buszajtókat.

Emiatt az Egyetemvárostól egészen az uránvárosi végállomásig nagyjából negyven utasnak kellett tovább utaznia. Volt, aki megkérdezte, hogyan tud visszautazni ahhoz a buszmegállóhoz, ahol le szeretett volna szállni, mire azt a választ kapta, hogy vegyen újabb buszjegyet. „Ez az eljárás sérti a szabadságjogokat és felháborító” – írta az olvasó.

Bárdossi Marianna, a Tüke Busz Zrt. PR-asszisztense elmondta, természetesen az utasok le- és felszállását biztosítani kell.

Az utazóközönség számíthat arra, hogy szeptembertől visszaáll a korábban megszokott menetrend. Ellenőrökből viszont több dolgozik majd.

A társaság éppen ezért kivizsgálta a menetjegy-ellenőrzés kapcsán érkezett olvasói panaszt, és megállapították, hogy ez esetben sem került sor a fent említett eljárásra. Az ellenőrzés során ugyan valóban volt két utas, akik nem rendelkeztek érvényes menetjeggyel, ezért a Kórház tértől a harmadik, majd a Petőfi utcától az autóbusz negyedik ajtaja is zárva volt a végállomásig, ahol a rendőri intézkedésre sor került.

Az első és a második ajtónál viszont az utasok minden közbeeső megállóban leszállhattak az autóbuszról, és a felszállásra is lehetőség volt, melyről az autóbusz-vezető hangosbemondón keresztül tájékoztatta az utasokat. Így az biztosan nem történhetett meg, hogy az utasoknak a végállomásról visszafelé kellett volna utazniuk akár egyetlen megállót is – hangsúlyozta Bárdossi Marianna.

A TÜKE Busz Zrt. menetjegy-ellenőrei Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlésének egyik 2004-es rendeletében foglaltaknak megfelelően eljárva ellenőrzik, hogy a helyi autóbuszjáratokon az utasok rendelkeznek-e érvényes menetjeggyel vagy bérlettel. Amennyiben az utas a pótdíjat a helyszínen nem fizeti meg, az ellenőr pótdíjfolyamatot kezdeményez. A pótdíj utólagos behajtása érdekében fel kell írnia az utas adatait, és ehhez rendőri segítséget is igénybe vehet.

A jelenleg érvényes pótdíjak: érvényes jegy, illetve bérlet nélkül utazóknak helyszíni kiegyenlítés esetén 10 000 forint, 7 napon belüli fizetés esetén 15 000 forint, 7 napon túl, de 30 napon belüli fizetés esetén 20 000 forint, 30 napon túli fizetés esetén 30 000 forint. Hamisított jegy, bérlet, utazási igazolvány használata, illetve jogtalanul igénybe vett kedvezmény esetén 20–50 000 forint.

Kapcsolódó hírek