Átadta a Volánbusz üzemanyag kontrolling- és flottamenedzsment rendszerét az i-Cell

iho/közút   ·   2022.11.07. 16:30
00_volanbusz_icell

Ezernyolcszáz autóbuszt szereltek fel flottamenedzsment-eszközökkel és sofőrazonosító egységekkel.

Az i-Cell tavasszal nyerte el a Volánbusz Zrt. üzemanyag-kontrolling és flottamenedzsment rendszer kiépítésére és működtetésére kiírt, mintegy 500 millió forintos közbeszerzési pályázatát. A telematikai cég vállalta, hogy az ország különböző pontjain összesen 1800 autóbuszt szerel fel i-Fleet flottamenedzsment-eszközökkel, illetve sofőrazonosító egységekkel, mindezt az aktuális gazdasági nehézségek – például chiphiány – közepette is határidőre teljesítette.

A beérkező tankolási információk, illetve az egyes útszakaszokra megállapított átlagfogyasztástól eltérő adatok napi szintű elemzése megmutatja, hogy a fogyasztásnövekedést műszaki probléma, megváltozott forgalmi körülmény, idegenkezűség vagy esetleg rosszul megválasztott vezetéstechnika okozta-e. Ennek köszönhetően a cég képes gyorsan és hatékonyan közbeavatkozni a takarékosabb üzemanyagfelhasználás érdekében. A Volánbusz a beszerzéstől a felhasználásig folyamatos kontroll alatt tudja tartani a járművek által felhasznált gázolaj mennyiségét. A rendszer minden sofőr estében külön is méri a gázolaj-fogyasztást, beleértve az utazási komforttal összefüggő fogyasztást (fűtés, klimatizálás), ezáltal hatékonyabban ösztönözhető a gazdaságos járműüzemeltetés. Mindez a jelenlegi üzemanyagárak mellett kulcsfontosságú valamennyi vállalkozás, így a Volánbusz számára is.

Az i-Fleet meghatározza a jármű pontos helyzetét, nyomon követi, hogy mikor ért a megállóba az autóbusz és mennyit várakozott ott, de lehetővé teszi a klímaberendezés vagy a fűtés működésével kapcsolatos utaspanaszok egyértelmű kivizsgálását is, hozzájárulva a fogyasztóvédelmi és ügyfélelégedettségi szempontok fokozott érvényesüléséhez. Mindemellett hozzájárul a járatkimaradások megelőzéséhez azzal, hogy érzékeli az alacsony akkumulátorfeszültséget a telephelyen hosszabb ideig parkoló autóbuszoknál. A fejlesztés nemcsak a járművezetők, a műszaki és az adminisztratív területen dolgozók munkáját segíti, de megkönnyíti a forgalomirányítást is és nagyban hozzájárul a Volánbusz Zrt. kiszámíthatóbb és takarékosabb működéséhez.

A két vállalat együttműködése nem újkeletű: 2005-ben még a Körös Volán volt az i-Cell első üzemanyag-kontrolling megoldását használó partnere, ezt számos, jelentős megtakarítást eredményező fejlesztés követte az elmúlt közel két évtized során. Legutóbb 2019-ben, szintén a Volánbusz egyik jogelődjénél, az ÉMKK-nál épített ki az i-Cell intelligens üzemanyagkút-rendszerrel integrált felügyeleti megoldást.

(Nyitókép forrása: Volánbusz Zrt.)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek