Átadták az utolsó F–22-est

iho/repülés   ·   2012.05.03. 07:25
f22_cim

Átadta a Lockheed az amerikai légierőnek a 195-ödik, utolsó F–22-es Raptor harcigépet, amely a cég vezérigazgatójának szavai szerint önmagában a létezésével változtatta meg örökre a stratégiai hadszíntért. Tény, hogy továbbra is ez az egyetlen szolgálatban álló ötödik generációs harci gép, amely egyetlen konstrukcióban ötvözi az alacsony észlelhetőség, az utánégető nélküli szuperszonikus cirkálás és a vektorvezérelt hajtóművek révén elért különleges manőverező képesség tulajdonságait. Kína és Oroszország jelenleg fejleszti hasonló kategóriájú gépeit.

Az átadási ünnepségen a Lockheed Martin alkalmazottai és vezetői, valamint a légierő magas rangú képviselői vettek részt. A gép Alaszkába kerül, Elmendorf-Richardson légibázison álllomásozó 3. ezredhez. A legyártott Raptorok közül 187 szolgál a légierőnél, nyolc példányt használtak a fejlesztés során tesztgépnek.

Amikor az utolsó gép kikerült a gyártócsarnokból, de még nem kapta meg a külső festését <br>(fotók: Lockheed Martin)

Az F–22-esek hét amerikai légibázison repülnek, a tesztelés helyszíne az Edwards és a Nellis, a pilóták kiképzése a Tyndall bázison zajlik Floridában. A harci alakulatok a Langley, az Elmendorf-Richardson, a Holloman és a Pearl Harbor-Hickam bázison állomásoznak, Hawaiin.

Mint arról beszámoltunk, az F–22-esek példányszámát eredetileg ennek a többszörösére tervezték, azonban különféle politikai döntések miatt redukálódott a legyártott mennyiség, ami persze a példányonkénti költségeket is alaposan megemelte. A gép az ára, és a benne rejlő, sok esetben még mindig katonai titok tárgyát képező technológiai megoldások miatt nem került exporteladásra, pedig több ország, köztük elsősorban Japán szeretett volna vásárolni belőle.

Kapcsolódó hírek