Átadtak hat Reformot Székesfehérváron, még nyolcvankettőt várnak Debrecenből

MTI/iho   ·   2022.01.20. 15:00
00_reform_fehrevar01

A Volánbusz jármű-fiatalítási programja egyik legnagyobb, egyidejű beszerzésének eredményeként több mint félezer új autóbusz áll munkába 2022 első felében.

A program keretében megvásárolt buszok kilencven százaléka a győri Kravtex és a debreceni ITE Bus & Truck terméke; az utóbbi cég által leszállítandó nyolcvannyolc buszból az első hatot adták át most. A Volánbusz 2018-ban „pörgette fel” jármű-fiatalítási programját, ennek köszönhetően az elmúlt négy évben 1700 autóbuszt állítottak forgalomba, ezzel a flotta 13 évnél magasabb átlagéletkora 2021 végére 10,6 évre csökkent. A további fejlesztések eredményeként 2022 végéig a teljes autóbusz-állomány negyven százaléka megújul, az átlagéletkor nyolc év közelébe csökken.

Palkovics László szakminiszter Székesfehérváron az átadón arról is beszélt, hogy a hazai károsanyag-kibocsátás ötödéért a közlekedés, ezen belül 98 százalékban a közúti forgalom felel, ezért több intézkedéssel támogatják az elektromos mobilitás elterjesztését. A Zöld Busz Programban száz elektromos autóbusz beszerzését segíti a kormány: év elejétől zajlik a próbaüzeme azoknak a Mercedes-Benz eCitaro típusú járműveknek, amelyekből negyven a budapesti agglomerációban jár majd, további hatvanra pedig folyamatban van a közbeszerzési eljárás, ebből a tételből Székesfehérvárra érkezik majd tizenkét jármű.

(fotók: MTI/Vasvári Tamás)

Az új Mercedes-Benz REFORM 501 LE buszokban negyvenöt ülő- és harminc állóhely van, alacsony belépésűek, akadálymentes kialakításúak. A járműveket klímaberendezéssel, kamerával, elektronikus utastájékoztató rendszerrel és utasszámlálóval szerelték fel.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek