Átalakuló kedvezményrendszer

MTI   ·   2012.11.21. 13:25

A MÁV-Start járatain évente átlagban mintegy 144 millióan utaznak, közülük megközelítően 60 millióan vesznek igénybe kedvezményt. A 60 millió kedvezménnyel utazóból 55,5 millióan szociálpolitikai kedvezményt vesznek igénybe, a többiek üzletpolitikai engedmény alapján vásárolják meg a vasúti menetjegyet. Ezen felül 30 millióan díjmentesen utaznak a vasúton évente.

Szabó Anett, a MÁV-Start Zrt. szóvivője elmondta, hogy a szociálpolitikai kedvezményeket a minisztérium határozza meg, az üzletpolitikai engedményt a vasúttársaság adja a minisztériummal történt egyeztetést követően. A szociálpolitikai kedvezmény után szociálpolitikai menetdíj-támogatást kap a MÁV-Start, illetve a bevétellel nem fedezett indokolt költségeket az állam költségtérítéssel rendezi a vasúttársasággal. A vasúttársaság a jövőben az üzletpolitikai kedvezményről azt követően dönt majd, ha már látható lesz a szociálpolitikai kedvezmények átalakítása.

Kedden Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár az InfoRádió Aréna című műsorában jelezte, hogy jelentősen változhat a közösségi közlekedés kedvezményrendszere. Kifejtette: 38-féle kedvezmény van az országban, ebből 4 alapvetőt tartanának meg jogszabályi szinten, a többi üzleti alapon a társaságokhoz kerülne ki. Hangsúlyozta: ez egy sokkal rugalmasabb és piacérzékenyebb rendszer lenne, amely figyelembe venné a teherviselést is, ráadásul kevesebbe is kerülne – becslések szerint mintegy 20 milliárd forinttal. Méltányosabb rendszert próbálnak kialakítani, azonban lesznek olyan csoportok, amelyek kikerülnek az automatikus kedvezményrendszerből.

Kapcsolódó hírek