Átért Európába a napelemes katamarán

MTI/iho   ·   2013.09.11. 13:36
solar00

A hajó kedden horgonyt vetett a Szajna partján, Párizsban, miután az Atlanti-óceánt átszelve három hónapon át vizsgálta a Golf-áramlat és az éghajlatváltozás egymásra gyakorolt hatását.

A 31 méter hosszú katamarán júniusban indult a floridai Miamiból a Genfi Egyetem Környezettudományi Intézete kutatóival a fedélzetén, hogy az Atlanti-óceánt átszelve vízmintákat vegyenek, légköri méréseket végezzenek, amelyek segítik az óceán és a légkör közötti kölcsönhatás jobb megértését.

Nem rossz háttér: a Turanor PlanetSolar napenergiával működő svájci katamarán úszik a Szajnán (fotó: MTI)

A kutatók az óceán felszínén kiáramló aeroszolokra, finom részecskékre összpontosítottak, amelyek hatással vannak az éghajlatra – közölte Martin Beniston, az expedíció klimatológusa, a genfi intézet vezetője.

– Amikor az adatokat megvizsgáltuk, az első meglepetést az óceánból a légkörbe kibocsátott aeroszolok mennyisége okozta, ami azt jelzi, hogy alábecsültük az óceán klimatikus szerepét – mondta Beniston.

A 20 millió dollár összköltséggel a németországi Kielben megépített Turanor PlanetSolar napkollektorainak felülete 536 négyzetméter, amelyek napfényes időben óránként 500-600 kilowatt áramot képesek előállítani. A hajó akár 18,5 kilométeres csúcssebességre is képes, de átlagosan csak 9 kilométeres sebességgel halad. Negyven utas szállítására alkalmas.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek