Atlas Brize Nortonban: a RAF első A400-asa – videó!

iho   ·   2014.11.28. 08:45
cim

Megérkezett a Királyi Légierő első A400M szállítógépe, majd az ünnepélyes átadás után el is romlott, de hát új konstrukciók és új gépek esetében ez nem olyan rendkívüli.

A ZM400-as oldalszámú gépet Brize Norton bázisán üdvözölték, ott, ahol a RAF szállítógépes alakulatainak többsége állomásozik, többek közt itt volt az otthona azoknak a VC-10-eseknek és Tristaroknak, amelyeket mostanság vont ki a szolgálatból a modernizációs folyamatok közepette a légierő vezetése.

(Fotók: RAF)

A légcsavaros-gázturbinás Atlas, az európai Airbus terméke szeptemberben szállt fel először és az ünnepség előtt néhány nappal repült át a spanyolországi gyártóhelyről, Sevillából Angliába. Amíg az egyébként közelről meg nem jelölt hibát ki nem javítják a gépen, addig földi kiképzésre használják, de a RAF szerint az Atlas néhány napon belül ismét repülni fog.

A típusból a RAF összesen huszonkét példányt állít majd szolgálatba, a most átvett első amúgy a tizenötödik legyártott A400-as, miközben készül már a britek következő gépe, amelynek most szerelik a védelmi rendszereit, sőt, a tervek szerint Brize Norton még év vége előtt fogadhatja a harmadik gépet is. A most átadott Atlas első szeptemberi repüléséről egészen elképesztően szép videót hoztak nyilvánosságra.

A francia és a török légierő után a RAF a harmadik üzemeltetője a szállítógépnek, a franciák öt, a törökök egy gépet repültetnek. A megrendelt példányok száma összesen 167, ami még bőven nem elég sem a tervekhez, sem a fejlesztés megtérüléséhez képest, de az európai gyártó erősen reméli, hogy amint a nagy és jelentős légierők is sikeresen üzemeltetik a gépet, nagyobb lesz az Atlas piaci sikere is.

Merthogy most Malajzia az egyetlen olyan ország, amely úgy vásárol a gépből, hogy közben nem részese az A400 nemzetközi fejlesztésének. Az Airbus Defence & Space alelnöke egyébként az átadáskor elmondta: reményeik szerint még az idén megkötik a szerződést egy újabb felhasználóval.

A RAF példányait a tervek szerint 2018-ra szállítják le teljes számban, miközben a gépek lassan átveszik a C-130-asok feladatait, amelyekből az utolsó kivonását 2022-re tervezik. Az egyéb szállítási feladatok mellett az A400-as lesz a brit speciális erőknek is a repülőgépe.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek