Áttörés bioüzemanyag-fronton?

iho/repülés   ·   2011.09.21. 16:58

Az AliphaJet „katalitikus” módszere növényi és állati anyagokból, például zsírsavakból képes 100 százalékosan felhasználható, jeteknek szánt üzemanyagot kivonni. A vállalkozás azt ígéri, hogy új megközelítése révén annyira radikális változások állhatnak be a bioiparban, hogy már 2020-ra teljesíthető a haditengerészet igénye, miszerint gépei felerészben bioüzemanyaggal repüljenek.

Az AliphaJet szerint az oxigénkivonáson alapuló módszer azért is csökkenti a befektetési és üzemeltetési költségeket, mert más eljárásokkal szemben nem szükséges hidrogén a folyamathoz, tehát a termelőegység inkább lehet közelebb az újrahasznosítandó nyersanyaghoz, mondjuk egy állattartó telephez, mint a hidrogén forrásához, tárolóhelyéhez.

A cég végtermékként nemcsak kerozint, hanem biodízelt, más üzemanyagféléket is előállíthat, az alapanyag pedig lehet alga, állati fehérje, néhány növényféleség vagy szója is. A vállalkozás mögött pedig olyan ipari nagyhatalom áll és segíti a kutatást, mint a United Technologies.


Kapcsolódó hírek