Automata helyett zacskó?

Bánhidi Emese   ·   2014.06.18. 08:28
bkkautomatacim

Megkeresésünkre válaszolt a BKK sajtóosztálya. A szerkesztőségünknek küldött levelet szó szerint közöljük:

"Megkeresésére, egyúttal az iho.hu-n megjelent, Atuomata helyett zacskó? című cikkre reagálva az alábbiakról tájékoztatjuk. Cikkének állításait és azt, hogy cikke megjelenése előtt meg sem kereste társaságunkat, nem tartjuk korrekt eljárásnak, a cikkében foglaltakat visszautasítjuk. A jegyautomaták üzemszerű működése, hogy nem mindig lehet a legnagyobb címletű bankjeggyel fizetni, erről előre is tájékoztatást adtunk. A feliratot nem mi helyeztük el az automatán, a beléptetést végző ellenőrőktől pedig évek óta lehet jegyet venni és mivel a jegy egyben nyugta is, arról számlát adni nem szükséges a jogszabályok szerint. Ezekről mind időben tájékoztatást kapott volna, ha cikke megírása előtt megkeresi a BKK-t.

Az első automaták március végi kihelyezése  óta a mai napig több, mint 674 ezer alkalommal használták az azóta telepített 68 gépet ügyfeleink. Közel 546 ezer készpénzes és 128 ezer bankkártyás vásárlás történt, amely 840 millió forint pénzforgalmat eredményezett. Emellett az elmúlt hónapokban összesen 1115 hibabejelentés is történt, ami a 0,2 százalékos hibaarányt sem éri el. A számok tehát azt mutatják, hogy  elégedettek az ügyfelek az új automatákkal, s azok az esetek többségében megbízhatóan működnek, s a hibák száma elenyésző. A BKK új jegy- és bérletkiadó automatáival kapcsolatban az eddigi visszajelzések nagyon pozitívak, telepítésükkel már most is látványos változást érzékelhetnek a budapesti tömegközlekedés használói. Természetes - ahogy bármilyen más technikai újítás esetén is – hogy az új készülékeket meg kell ismerniük a használóiknak, illetve az új rendszer technikai finomhangolása is folyamatos, ehhez pedig még időre van szükség.

Amint az az új automatákról készült oktatófilmből is megismerhető, használatuk során többféle fizetési mód közül is választhatunk: fizethetünk készpénzzel, ennek megfelelően az automata a Magyarországon forgalomban lévő valamennyi érmét elfogadja. Fizethetünk bankjeggyel is, amely esetben az automata a végösszeg alapján határozza meg, mekkora címletű bankjegyet használhatunk: kis összegű vásárlás esetén a 2000 forintos, vagy annál kisebb címletű bankjeggyel, nagyobb végösszeg esetén akár a 20000 forintos bankjegy is használható. Ennek oka, hogy az automatában meghatározott mennyiségű készpénz áll rendelkezésre, amelyből az vissza tud adni vásárlás esetén. Annak érdekében, hogy valamennyi ügyfelünket komfortosan tudjuk kiszolgálni, és a visszajáró pénz visszaadásáról mindenkinek a megfelelő címletekben, optimálisan tudjunk gondoskodni, az automata minden tranzakció esetén jelzi, hogy mi a legnagyobb címlet, amivel fizetni lehet, így például nem egyenlíthető ki tehát például egy 350 forintos vonaljegy 20000 forintos címletű bankjeggyel. Az elmúlt évtizedek egyik legjelentősebb, a jegy- és bérletvásárlási lehetőségek színvonalát javító beruházásaként körülbelül két és fél hónapja jelentek meg Budapest fontosabb tömegközlekedési csomópontjaiban az új automaták. Ezen kezdeti időszakban feldolgoztuk a jegy- és bérletvásárlási, fizetési szokásokról az automaták által – természetesen anonim módon – eltárolt statisztikai információkat. Ezeket feldolgozva a fenti szabályon a közeljövőben tervezünk enyhíteni, azaz hamarosan nagyobb címletekkel is lehet majd fizetni akár kisebb végösszegű vásárlás esetén is, ugyanakkor az elmúlt közel két és fél hónapnyi információszerzési időszakra szükségünk volt az ez irányú döntés meghozatalához.

Ami az automatára kiragasztott cetlit illeti – amit nem a BKK tett ki –, azt eltávolítottuk. Az engedélyünk nélkül kihelyezett felirat azt a látszatot is keltheti, mint ha az automata meghibásodott volna, holott az – mint a fent leírtakból is kiderül – tökéletesen működik.

Kérjük ügyfeleinket, hogy ha hibát tapasztalnak az automata működése során, akkor a képernyő felett is jól látható 061 3 255 255-ös ügyfélszolgálati telefonszámon tegyenek hibabejelentést, amelyet éjjel-nappal fogadunk. Más fórumon az automaták hibabejelentése nem lehetséges, a BKV járművezetői vagy forgalmi ügyeletesei nem tudnak ilyen esetben érdemi segítséget nyújtani.

Tájékoztatjuk Önöket továbbá arról is, hogy a jegy- és bérletvásárlásra való lehetőség biztosításának jogszerű formája az ellenőri jegyértékesítés is, hiszen – mint az a honlapunkon is olvasható – a BKK értékcikkei (jegyek, bérletek) nyugtának minősülnek, ezért Társaságunk nem köteles a vásárlásról külön nyugta kiállítására [az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (Áfa tv.) 173. §-a értelmében]. Az ellenőrök egyébiránt éppen azért biztosították a jegyvásárlás lehetőségét, hogy biztosan minden tömegközlekedni kívánó utas – így az is, aki például egy 350 forintos vonaljegyet 20000 forintos címletű bankjeggyel kívánt kiegyenlíteni – jogszerűen használhassa a közösségi közlekedési szolgáltatást."

 

Korábban írtuk:

Nem működnek a jegyautomaták a metróállomásokon. Az még talán érthető, hogy a gép nem ad vissza nagyobb, 10, 20 ezres címletekből, ezért ráírják, hogy „a gép maximum 4500 forintot ad vissza”. De ami ez után következik, az több mint érdekes. Zacskóból(!) viszont lehet vásárolni bármikor. Különösen este 10 után. A mozgólépcsős ellenőröktől.

(Forrás: Facebook)

Kiposztoltuk ezt a fotót a Facebook oldalunkra, oda érkezett a következő komment:

„Kálvin tér, ma este 22 óra körül: 2 db automata - egyik sem működik. Forgalmi ügyeleten megszűnt az értékesítés. Ügyeletes hölgy szerint a mozgólépcsős ellenőröknél lehet jegyet venni. Valóban lehetett, nejlonzacskóból... No comment.”

Nem tudjuk, hogy illegális-e vagy elszámolnak-e az ellenőrök ezekkel a jegyekkel. Még az is lehet, hogy a jegyellenőrök „jó fejek” akartak lenni, és teljes jóindulattal álltak a helyzethez, mert tudták, hogy az utasok ott és akkor nincs honnan jegyet vegyenek. De, hogy ez nem elegáns, és nem európai színvonalú megoldás, az biztos.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek