Autós akkucsere, áramtöltés Dániában

MTI   ·   2011.09.29. 10:01

Jóllehet egyelőre az ötszázat sem éri el a dániai utakon közlekedő elektromos autók száma, egyértelműen pozitív jelek tapasztalhatók az infrastruktúra kiépítési folyamatában: a jelenleginél jóval több ilyen jármű kiszolgálására is készen állnak. Európában az első, elektromos autók akkumulátorcseréjére szolgáló állomás nemrégiben Dániában nyitotta meg kapuit: egy folyamatos nyitva tartású, teljesen automatizált „drive-through” hálózat első tagjaként. A közel háromszáz kilogramm tömegű lítiumion akkumulátorok cseréje mindössze öt percig tart.

Mindeddig voltaképpen utópisztikusnak hathatott az elképzelés, hogy az elektromos autók a hosszú távú utazásoknak is bevett eszközei lehetnek. A The New York Times tudósítója is így gondolta – mindaddig, amíg saját szemével meg nem győződött arról, hogy ez a dolog igenis működik!

Abban a szerencsés helyzetben volt, hogy nyáron rögtön az állomás átadása után, az elsők egyikeként próbálhatta ki a töltőállomás szolgáltatásait. Az előtte besoroló autóban Lykke Friis, dán környezetvédelmi miniszter és Johnny Hansen – aki a Better Place Denmarknak, a Szilícium-völgybeli cég helyi szervezetének a vezérigazgatója – foglalt helyet. A Better Place töltőállomásai lassan világhálózattá terebélyesednek: Ausztráliában, Kínában, Dániában és Izraelben (ahol a világ első akkumulátorcserélő állomása épült) és értelemszerűen az Egyesült Államokban vannak „kútjai”.

Az akkumulátorcsere-hálózat 19 további tagja is gőzerővel épül Dániában. „2012. április 1-jéig behálózzuk az egész országot” – jelentette be büszkén a környezetvédelmi miniszter. A hálózat egyes tagjai mintegy 70 kilométerenként követik majd egymást.

Mindeddig csupán a Renault készített olyan elektromos járműveket, amelyeknél lehetséges a felgyorsított akkumulátorcsere. A francia gyártó a Corolla-szerű szedán, a Fluence benzines kiviteléből épített olyan változatot, amelynek 13 centiméter széles kiképzése alkalmas a bőrönd méretű, 24 kilowattórás akkumulátor befogadására. A zéró emissziójú Fluence ZE még idén gyártásba kerül, és elérhető lesz akár cserélhető, akár fix akkumulátoros változatban is.

Kapcsolódó hírek