Az ajtóbehúzóra jellemző sajátosságok

iho   ·   2020.03.13. 01:09

(x)

Ezért is foglalkozunk a cikk keretei között az ajtóbehúzók működésével, előnyeivel, illetve a jellemző típusaival.

Az ajtóbehúzó használatából fakadó előnyök

Az ajtóbehúzó használata kapcsán gyakorta játszanak szerepet a biztonsági megfontolások. Mivel az ajtó használatát követően a becsukódás automatikusan megtörténik, ezért jelentősen csökkenhet az illetéktelen behatolások valószínűsége. Ez pedig a vagyonvédelem szempontjából egyáltalán nem elhanyagolható szempont.

A másik fontosabb szempont az energiamegtakarítás, leginkább a fűtési szezonban. A nyitva maradt ajtókon egészen gyorsan távozhat a drágán felfűtött meleg levegő, és gyakorlatilag a külteret fűtenénk feleslegesen. Ajtóbehúzót használva tehát alacsonyabb lehet hónap végén a fűtésszámla.

Emellett pedig a kényelemnek is van jelentősége. Elvégre nem mennek el napjában hosszú másodpercek az ajtó kinyitásával és csukásával, hanem mindenki mehet gyorsan a maga dolgára.

Az ajtóbehúzó jellemző felhasználási területei

Ajtóbehúzót sokkal kevésbé szokás otthon a lakásban vagy a házban alkalmazni. Főként azokban az épületekben tud ugyanis kidomborodni ennek a praktikus kelléknek a hozzáadott értéke, ahol naponta több tucat vagy akár több száz ember is megfordul.

Tipikusan ilyen enteriőrnek számítanak a kisebb és nagyobb irodaházak, ahol a dolgozók naponta többször sétálnak át egyik részlegről a másikra egy-egy megbeszélés, tárgyalás vagy tréning miatt.

De egész nyugodtan említhetjük még jellemző felhasználási területként a közigazgatási intézményeket, kórházakat és hivatalokat, ahol a viszonylag magas forgalom szintén indokolttá teszi a behúzók alkalmazását.


Milyen jellemző típusai léteznek az ajtóbehúzóknak?

Kézenfekvő, ennek megfelelően gyakran alkalmazott típusnak számít a falra szerelhető ajtóbehúzó. A szakemberek nagy része gyakorlottnak számít a felhelyzésben, ennek megfelelően szinte ujjgyakorlatnak is számít maga az üzembe helyezés egy ilyen változattal.

A falra szerelhető modellek mellett a rejtett vagy pedig a padló ajtócsukó is elérhető opciónak számít, esztétikum vagy funkcionalitás szempontjából pedig mindkettő alkalmazása racionális választásnak bizonyulhat.

Ami a lehetséges működést illeti, a csúszósínes, valamint a kétszárnyú ajtókhoz használható kivitelek egyaránt rendelkezésre állnak. Mindezek mellett elérhetők az olyan kiegészítő megoldások is, mint például a mechanikus kitámasztás, az elektromechanikus működés vagy pedig a késleltetett csukás folyamatát elősegítő szerkezet.

Kapcsolódó hírek