Az Archer a nyáron megkezdi az eVTOL-ja repülési tesztjeit

iho/repülés   ·   2023.05.16. 15:00
midnight

A Midnight tipusengedélye pedig már jövőre megszerezhető.

Célegyenesbe fordultak a két éve bejelentett fejlesztések: a kaliforniai Archer Aviation jelenleg a függőlegesen felszálló és landoló Midnight első tesztrepülésének előkészítésén fáradozik, a szűzfelszállás valamikor a nyáron válik esedékessé. Az elektromos függőleges felszálló és leszálló repülőgép (e-Vertical Take-off and Landing, eVTOL ) fejlesztési stádiumáról a vállalat első negyedéves pénzügyi adataival párhuzamosan, a múlt héten adtak ki jelentést

Az Archer ötüléses, Midnight fantázianevű repülőgépe négy utast és egy pilótát szállíthat akár hatvan mérföldre (mintegy száz kilométerre), legfeljebb 240 km/órás sebességgel. Az eVTOL-t a gyorsabb, fenntartható és megfizethető városi közlekedés eszközének szánják; az Archer szerint a légijármű egyedülálló kialakítása révén nagyobb biztonságot kínál az utasoknak, miközben a helikopterekhez képest minimális a zajterhelése. A Midnight-t 12 elektromos légcsavarral látták el: ezek közül hat dönthető-tolóerős, hat pedig rögzített.

Kezdetben az Archer azt tervezi, hogy a nagyforgalmú piacokra, az egyes, egymáshoz közeli amerikai (nagy)városok közötti repülésekrek koncentrál, hosszú távon viszont kiterjesztené akciórádiuszát, és egyedülálló légitaxi szállítási hálózatot fejlesztene ki. Ám addig is meg kell szereznie a Midnight-ra a papírokat: ahhoz hogy az eVTOL 2024 végéig engedélyt kapjon a kereskedelmi személyszállításra, a repülőgépgyártónak be kell bizonyítania a Szövetségi Légügyi Hivatalnak (FAA), hogy repülőgép funkcionális és biztonságos.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Repülésbiztonság

Leáll a Boeing rentoni üzeme

iho/repülés   ·   2024.01.25. 15:00

Szokatlanul őszinte és világos útmutatást adott az FAA, az Egyesült Államok Szövetségi Légügyi Hivatala a Boeingnek arról, az utóbbi idők fejleményei után mi a teendője – a repülőgépgyártó hosszú rehabilitációs folyamat előtt áll.