Az eliminációs diétával megoldhatod kutyád táplálékallergiáját!

iho   ·   2023.09.22. 12:00
53

Sajnos nagyon sok állat küzd allergiával és ételintoleranciával, amely megkeseríti az életét és a gazdinak is sok nehézséget okoz. Vakarózás, szőrhullás, hasmenés, hogy csak a leggyakoribb tüneteket említsük. Nem egyszerű azonban rájönni arra, hogy mi okozhatja a kedvenced allergiáját, ugyanis ezt nem lehet egy teszttel elintézni. Sok türelem és próbálkozás szükséges az okok kiderítéséhez, amelyhez az egyik leghatékonyabb módszer az eliminációs diéta.

A hipoallergén tápok sem segítenek?

Azt kell mondani, hogy ahhoz, hogy egy tápra ráírhatja a gyártó, hogy hipoallergén, semmiféle szabvány nincs. Így aztán nem tudhatjuk, hogy nem egy benne lévő összetevőre allergiás-e az állat. Több sikerünk lehet, ha a BioZoo.hu barf kutyáknak készült termékeit próbáljuk, hiszen a barf étrend összetevőit mi magunk határozzuk meg, ezáltal biztosak lehetünk benne, hogy mi kerül a kutya tányérjába.

Az eliminációs diéta alapjai

Röviden, az eliminációs diéta kezdetekor csak egyetlen fehérjeforrást alkalmazunk és ehhez maximum egyetlen növényi szénhidrátforrást tehetünk, melyet a kutya 6-12 héten át kizárólagosan fogyaszthat. Ennyi idő elegendő ahhoz, hogy lássuk, következett-e be bármiféle változás a tünetekben. Ha az állatnál javulást láthatunk, akkor fokozatosan lehet változtatni az összetevőket, így végül eljuthatunk az allergiát okozó anyaghoz.

Hogyan kezdj neki az eliminációs diétának?

Annak érdekében, hogy semmiféle allergizáló étel ne kerüljön be a kutya szervezetébe, kizárólag az adott táplálékot fogyaszthatja, tehát teljesen tilos neki jutalomfalatokat, nasikat, zöldségeket, gyümölcsöket, tányérról leeső morzsákat adni. 

Először is döntsd el, hogy melyik fehérjeforrást és melyik szénhidrátforrást használod, majd szerezd be ezt az élelmiszert. A legjobb választás a nyúl, a ló vagy a kenguru, ezek általában nem okoznak táplálékallergiát, de kecskével, kacsával, marhával vagy szarvassal is indulhat a diéta.

A nyúlhús

Az eliminációs diétához remek választás a nyúlhús, egyszerűen beszerezhető, könnyen emészthető, érzékeny gyomrú kutyák is jól bírják. Adj a kutyának 90%-ban nyúlhúst, 10%-ban pedig nyúlbelsőséget. Ebben az esetben jutalomfalatként adhatsz nyúlfület, 100% nyúl sticket vagy szárított nyúlhúst is. Ha szénhidrátot is adnál mellé, akkor kölest vagy hajdinát válassz.

A lóhús

A lóhús alacsony zsírtartalmú, nem allergizáló, számtalan ásványi anyagot tartalmazó fehérjeforrás. Ebben az esetben is vegyesen kapjon húst és belsőséget az állat, jutalomfalatként pedig szárított lóhús a megfelelő.

A kenguru

Ha nagyon sok tünettől szenved a kutyád, akkor válaszd a kengurut, mivel bár vörös húsnak számít, mégis nagyon könnyen emészthető, az eliminációs diétához kiváló választás.

Ha a kutya állapota javul, akkor 12 hetenként vezess be újabb ételféleséget, majd pedig kezdheted a zöldségek visszavezetését is. Sok türelem és idő, amíg megoldódik a táplálékallergia, azonban ezek a kis lépések szinte biztosan közelebb visznek a megoldáshoz.

(x)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek