Az első Kínában gyártott 320neo az Air Asia flottájához kerül

iho   ·   2017.10.26. 08:45
A320neo-delivery-AirAisia-1_cim

Tiencsin első neója az AirAsia flottáját gazdagítja, márpedig a cég a típuscsalád legnagyobb üzemeltetője, ez a gép lett a 184. Airbus-utasszállítója a csoportnak. A hatalmas ázsiai low-cost vállalkozás már tavaly óta kapja a keskenytörzsűek új változatának példányait, de az igazán döbbenetes az a teljes rendelésállomány, 578 gép, amelyből 404 tartozik a neo-változathoz.

A mostani átadási ceremóniához kapcsolódó szokásos nyilatkozatokban az AirAsia vezérigazgató asszonya, Aireen Omar a gép csökkentett üzemanyag-fogyasztása mellett a neo egy jeles tulajdonságát emeli ki: az 500 mérfölddel megnövelt hatótávolságot.

Az első neo-átadás Tiencsinben (fotók: Airbus)

Mint ismert, a kínai részleg Toulouse és Hamburg után a harmadik helyszín, ahol az Airbus keskenytörzsűeket összeszerelik, most már több mint 340-et, tekintettel az ázsiai piac gépéhségére. És különös tekintettel magára Kínára. Az IATA felfrissítette a húsz évre szóló utasforgalmi előrejelzéseit: eszerint az ázsiai óriásállam 2022 körül átveszi az Egyesült Államoktól a világ legnagyobb légiközlekedési piacának címét, évekkel korábban, mint ahogy korábban prognosztizálták.

A most nyilvánosságra hozott adatok szerint a 2017-ben elérhető évi négymilliárd utashoz képest a 2036-os esztendőben már összesen 7,8 milliárd ember fog a levegőben közlekedni, vagyis többen, mint a Föld jelenlegi teljes lakossága. Ebből másfél milliárdot tesz ki majd Kína utasforgalma, megelőzve az Egyesült Államokat (1,1 milliárd).

Amikor még az első 320-asokat szerelték össze Kínában

A következő két évtized növekedését elsősorban az ázsiai–csendes-óceáni régió hajtja majd, közben viszont érdekes más változások is történnek az országok rangsorában: az Egyesült Királyság visszaesik a globális forgalmi listán az ötödik helyre, és mind India, mind Indonézia megelőzi, amelyek Kína és az Egyesült Államok után a leggyorsabban növekvő légiforgalmat teljesítik majd. Kiesik az első tíz közül Olaszország és Franciaország, megtartja erős pozícióját Japán, Spanyolország, Németország, Thaiföld és Törökország.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek