Az én megállóm

iho   ·   2015.07.09. 18:45
00kicsi

A Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület (DERKE) az elmúlt évben sikerrel pályázott az Új Európa Alapítvány és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettel együttműködésben meghirdetett (KÖSZ!) programra, amelynek célja, hogy civil szervezetek számára forrást biztosítson az Iskolai Közösségi Szolgálat előírásainak megfelelő programok megvalósítására középiskolák 9–11. évfolyamos diákjainak.

Készülnek a pályaudvart díszítő molinók<br>A képre kattintva galéria nyílik<br>(forrás: DERKE)

Iskolai Közösségi Szolgálat: 2016-tól az érettségi vizsga megszerzésének feltétele, hogy minden diák 50 óra közösségi szolgálatot végezzen középiskolai tanulmányai során. A közösségi szolgálat olyan tevékenység, melyet a diákok értékeik mentén választanak, anyagi ellenszolgáltatás nélkül végeznek, azzal a helyi közösség érdekeit szolgálják, és mellyel saját személyiségüket, különféle készségeiket fejlesztik.

A program előkészítése során előzetes felmérést végeztek, milyen, az egyesület céljainknak és alaptevékenységének megfelelő önkéntes feladatokra van igény a diákok, illetve a debreceni lakosok részéről. Ennek eredményét felhasználva élt a DERKE a pályázat adta lehetőséggel és elindították  „Az én megállóm!” című programot, amelynek célja, hogy megállóhelyeket, vasútállomásokat szebbé, egyedivé, otthonosabbá tegyenek; felhívva ezzel a figyelmet a közösségi közlekedés fontosságára.

Az elmúlt hetekben a diákok közösségi szolgálat keretében lefestették Debrecen vasútállomáson az I. és II. vágány közötti életvédelmi kerítést. A feladat azonban nem pusztán egy egyszerű festés volt, hanem a diákoknak lehetősége nyílt saját maguk által tervezett grafikák elkészítésére, amelyeket a két vágány közötti kerítésre helyeztek el.

A rajzokon Debrecen nevezetességeit, valamint a közösségi közlekedéssel kapcsolatos járműveket örökítették meg. A DERKE bízik abban, az utasok is értékelni fogják a diákok rajzait, amelyek üde színfoltot varázsoltak az állomás ezen forgalmas szegletébe.

A program minden várakozást felülmúlt: a meghirdetését követően nagyon népszerű lett. Összesen hét iskola 44 diákja vett részt a feladatok megvalósításában, akiknek személyenként 11–25 órányi közösségi szolgálat elvégzését tudták biztosítani. Ez összesen több mint 500 órányi közösségi szolgálat teljesítését jelenti. Az elvégzett feladatok, a közös munka mind az egyesület tagjainak, mind a diákoknakhasznos volt, hiszen mindannyian új tapasztalatokkal gazdagodtak. – Új ismeretségek köttettek, amelyeket a későbbiek során is egészen biztosan mindannyian kamatoztatni fogunk – áll a DERKE sajtóközleményében.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek