Az ideális kocsibejáró világítás tervezése

iho   ·   2021.07.03. 12:00

A kültéri világítás megfelelő kiépítése egy családi házhoz tartozó kert, terasz és kocsibeálló tekintetében épp olyan fontos, mint a belső terek fényforrásai. Arról lesz most szó, hogy milyen lámpákat használhatunk, illetve ezeket hogyan telepítsük.

A kültéri világítás tervezése

A tervezés elengedhetetlen, ha optimális fényekkel, egységesen kellemes hangulatban szeretnénk a kültéri világítást megvalósítani. Vannak olyan egységek, ahol a funkció szempontjából erősebb, más típusú világítás szükséges, mint ahogy egyes részeken a hangulatvilágításon van a hangsúly.

Mindig vegyük számba, hogy a megvilágítani kívánt egységek - járdák és közlekedők, a terasz vagy a kert - milyen adottságokkal rendelkeznek, milyen célt szolgál a megvilágításuk. Tartsuk szem előtt vásárláskor, hogy az időjárásnak kitett lámpák szolgálják a fényforrást, tájékozódjunk az izzók élettartamáról és a vezérlésről.

A kültéri világítás lámpatesteinek összhangban kell lenniük az egyéb elemekkel, így ha modern az épület, modern világítást válasszunk a kocsibejáró világításához is, legyen meg a harmónia. A Ledkor.hu számtalan típust kínál a megvalósításhoz, minden igénynek találni megfelelőt.

Milyen az ideális kocsibeálló megvilágítás?

Ahhoz, hogy a kaputól a garázsig biztonságos legyen a közlekedés sötétedés után, kültéri lámpák telepítésére van szükség, javítva ezzel a tájékozódást, melyek elhelyezésének alapvető szempontjai vannak.

Kritérium, hogy a kültéri lámpák megfelelően világítsák meg a teret, a fénypont azonban a vezető szemmagassága alatt legyen. Cél, hogy ne kápráztasson, hanem pontosan oda világítson, ahol az út és a kocsibeálló található. 

Nagyobb kert esetén előrelátó tervezést igényel a kültéri lámpák telepítése, kifejezetten igaz ez a kocsibeállóra, hiszen a rossz elhelyezés nehezítheti a közlekedést. Saját kocsibeállóján pedig senki sem akar bosszankodni, esetleg balesetet szenvedni.

A Ledkor.hu-nál kapható kültéri lámpák közül a legideálisabb a lefelé terülő fényű vagy a földbe süllyesztett lámpatest. A legoptimálisabb választás a LED lámpa, illetve az IP44 védettséggel ellátott modellek, melyek jól bírják az időjárás viszontagságait.

Lámpák a kültéri kocsibeálló világításához

A kocsibejáró világításához népszerűek a talajba süllyesztett lámpák, melyek beépíthetőek betonba, kavicságyba vagy a talajba is. Ha hosszú távon gondolkodunk, tökéletes megoldás, és különösebb karbantartást sem igényel. 

Alkalmazhatunk állólámpákat a kocsibeálló szegélyén, melyek a megfelelő világítás érdekében alacsonyabb és magasabb kivitelben is vásárolhatóak. Ezek a kültéri lámpák akkor mutatnak jól, ha az egész kertben egyformát használunk, mintegy keretet adunk vele. 

A kültéri világítás tervezésekor jusson eszünkbe a mozgásérzékelős lámpa is, mely egyrészt biztonságérzetet ad, másrészt gazdaságos, egy kocsibejáró világításához célszerű megoldás.
 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek